Schoolgids

 

 

 

Schooljaar 2007-2008

Patrimoniumschool

Hervormde school voor basisonderwijs.

 

 

Een woord vooraf.

 

            De basisschool is een stukje van je leven. Voor de kinderen en voor u. Jarenlang is er de vertrouwde weg van huis naar school en terug. In de loop van de basisschoolperiode vertrouwt u uw kind zo’n 8000 uur toe aan de zorg van de juffen en meesters. Dat is een belangrijk deel van een kinderleven. Daarom kies je een basisschool met zorg.

Scholen verschillen in werkwijzen, sfeer en resultaten. Ze verschillen in kwaliteit. Dat maakt het kiezen steeds moeilijker. Daarom vraagt de overheid aan basisscholen een schoolgids te maken. Deze gids moet helpen bij het bewust kiezen van een basisschool. Want in de schoolgids schrijft een school over de werkwijzen en de sfeer, maar ook over de resultaten die men behaalt.

            Deze gids is bedoeld voor ouders die nu kinderen op onze school hebben én voor ouders van toekomstige leerlingen. Aan wie al kinderen op school heeft leggen wij in deze gids verantwoording af over onze manier van werken en de behaalde resultaten. Aan de andere ouders leggen wij uit wat zij mogen verwachten als hun kind een leerling van onze school wordt.

We hopen dat u onze schoolgids met plezier zult lezen. Vanzelfsprekend bent u altijd welkom voor een toelichting.

A.Lier, directeur

 


 

1 DE SCHOOL

 

Patrimoniumschool

Patrimoniumlaan 1

3904 AA Veenendaal

Dependance Patrimoniumschool

Binnenronde 3

3904 EK Veenendaal

T. 0318-51.05.31/ F. 0318-50.29.73

T. 0318-51.26.16 /. F 0318-50.20.14

Postbusnummer beide locaties:

Postbus 244, 3900 AE Veenendaal

Email adres beide locaties:

Patrimoniumschool@shsveenendaal.nl

 

1.1 Patrimoniumschool: een eerste indruk.

 

De Patrimoniumschool is één van de 4 hervormde scholen in Veenendaal. Als grondslag heeft de stichting SHS (Stichting Hervormde Scholen Veenendaal) die onze scholen bestuurt de Bijbel als Gods Woord, zoals opgevat in de Drie formulieren van Enigheid. Deze drie belijdenisgeschriften, die naast de Bijbel worden genoemd, nemen niet de plaats in van de Bijbel, maar willen de inhoud en de verbanden van de Schrift onder woorden brengen.

In de schoolpraktijk betekent dit het volgende:

            Onze school is een christelijke school. De Bijbel centraal staat bij het leren en onderwijzen. De omgang met elkaar en de behandeling van de leerstof worden bepaald door het besef, dat we niet ‘zomaar’ op de wereld zijn. We geloven, dat God ons leidt en daarom proberen we Zijn Woord, zoals dat in de Bijbel tot ons komt, richting- en maatgevend te laten zijn in ons doen en laten. We willen ook de kinderen vertrouwd maken met de inhoud van de Bijbel en deze inhoud proberen te vertalen naar de tijd waarin we leven.:

* elke schooltijd wordt begonnen en beëindigd met gebed. (tijdens het bidden hebben alle kinderen hun handen gevouwen en ogen gesloten)

* dagelijks wordt er uit de Bijbel verteld en/of n.a.v. de Bijbelverhalen een verwerking gemaakt. De kennis van de Bijbel en het zingen van de psalmen en de christelijke liederen hoort tot de schoolopvoeding.

* de christelijke feestdagen zoals Kerst, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren nemen een belangrijke plaats in.

* alle vakken worden onderwezen in het licht van door de Bijbel aangereikte normen en waarden zoals: dienstbaarheid en verantwoordelijkheid tegenover God de Schepper, de medemens en de schepping.

* ten aanzien van alle binnen- en buitenschoolse activiteiten staan we een christelijke levensstijl voor gegrond op de Bijbel.

Dit proberen we door:

* de kinderen te leren de aarde als Gods schepping te bewerken en te bewaren;

* elk kind een veilige en liefdevolle omgeving te verschaffen, waarin het gestimuleerd wordt zichzelf te ontplooien en waarin het kind onbekommerd zijn of haar plaats temidden van andere kinderen kan innemen;

* de mogelijkheden, die elk kind heeft als basis te nemen voor ons handelen;

* het kind te leren, dat een mens er ook moet zijn voor de ander, ver weg of dichtbij;

* het kind te leren open de maatschappij en de medemens tegemoet te treden, zonder last van vooroordelen. Dat begint al met elk kind te leren elkaar te respecteren en te accepteren.

In deze schoolgids schrijven we uitgebreid over de doelen en de werkwijzen van onze school. Maar om te beginnen willen we kernachtig zeggen waar het op onze hervormde school om draait:

Wij willen dat uw kind elke dag met plezier naar school gaat en heel veel leert.

Wij werken aan een fijne sfeer in de klassen en de leerkrachten proberen er alles aan te doen om uit uw kind te halen wat erin zit.

Daarbij speelt u als ouder een belangrijke, stimulerende rol.

De sfeer in onze school is veilig en vertrouwd. Elk kind komt tot zijn recht. We zijn alert op discriminatie en pesten en werken vooral aan het voorkomen ervan. En als het dan toch eens een keer de kop op steekt, grijpen we direct in en proberen we dit onderling op te lossen.

Ook vertellen we de kinderen steeds weer dat er regels gelden op school. Orde, rust en regelmaat zorgen ervoor, dat er ruimte en aandacht voor elk kind is. Natuurlijk wordt er wel eens een kind gestraft, maar we steken veel meer energie in het stimuleren van goed gedrag.

 

1.2 Patrimoniumschool: de naam van de school.

 

Onze Patrimoniumschool aan de Patrimoniumlaan is ruim 85 jaar oud. Sinds 1981 staat er het huidige gebouw. Voorheen stond hier een grote hoge school, 14 lokalen met hoge ramen en lange gangen. De school is gesticht op 1 oktober in 1922. Vele Veenendalers hadden destijds hun twijfels over de levensvatbaarheid van de school. Er waren toen immers nog maar weinig huizen ‘over het spoor’. Toen de woningbouw goed op gang kwam, groeide de school explosief. In 1945 was het met 852 leerlingen de grootste school van Nederland. In 1994 fuseerde de school met de Groen van Prinstererschool, ook een hervormde basisschool die de zuidwijk als voedingsbodem had. De school heeft nu twee lokaties: de groepen 1 t/m 4 zijn gehuisvest op de hoek Patrimoniumlaan/Kerkewijk, terwijl de groepen 5 t/m 8 op de locatie aan de Binnenronde (tegenover het Bruïneplein) hun onderkomen hebben.

De naam Patrimonium betekent ‘erfdeel of erfenis der vaderen’. De oprichting van de school was een initiatief van het werkliedenverbond Patrimonium. Deze christelijke arbeidersorganisatie stond ook aan de wieg van Patrimoniums Bouwvereniging, die veel huurwoningen in onze wijk exploiteert. Met de erfenis wordt geen geldbedrag bedoeld, maar de vrijheid van godsdienst, die de afgelopen eeuwen in het geding was.

De Edese beeldend kunstenaar Joop Haffmans maakte in 1981 een beeld naar aanleiding van de naam van onze school. Hij bracht het zo onder woorden:           

“Ons voorgeslacht heeft gevochten voor de vrijheid om God te dienen, zoals Hij dat in Zijn Woord openbaart. Die V van Vrijheid vindt u terug in de vormgeving. Het stelt een duif voor, als teken van de Heilige Geest. Zijn vleugels vormen een opengeslagen boek, Het Boek, de Bijbel. In dat Boek lees je twee tekens, de α (alpha = de Griekse a) en de Ω (omega = de Griekse z), het begin en het einde. Zijn vleugels wijzen naar boven, naar de hemel.

Het beeld, dat op het plein aan de Kerkewijkzijde is geplaatst, was uitgangspunt voor het ontwerpen van ons logo door de heer Mels van Beusekom. Hij stileerde de vormen van de duif tot een logo, dat is terug te vinden op onze vlag, de T-shirts en het bord op de muur van onze school.

            Mocht u geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van onze school, dan is het wellicht leuk om te weten, dat ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van onze school een boek is verschenen over de rijke historie van de Patrimoniumschool. Er zijn nog enkele exemplaren bij de directeur  verkrijgbaar.

 

1.3 Patrimoniumschool: een vertrouwde school.

 

Onze school werkt vanuit vijf belangrijke uitgangspunten:

- de kinderen gaan met plezier naar school en leren veel;

- er is veel aandacht voor kinderen die moeite hebben met leren of daar juist erg goed in zijn;

- er is regelmatig contact met de ouders;

- de school richt zich op de toekomst: computers spelen een steeds grotere rol in het lesprogramma;

- de leerkrachten werken hard en met plezier.

Er werken 32 personeelsleden op de Patrimoniumschool, parttimers en fulltimers. Sommigen zijn bekwaam in het werken met kleuters, anderen in de omgang met oudere kinderen. Diverse leerkrachten hebben zich gespecialiseerd. Bijvoorbeeld als RT-er (remedial teacher), IB-er (intern begeleider) of als ICT-er (informatie en communicatie technologie oftewel computerdeskundige).
Dhr. A. Lier geeft als directeur leiding aan het geheel. Hij wordt daarin bijgestaan door de twee bouwcoördinatoren, één voor de onderbouw mw. J.Goedhart-Theunisse, één voor de bovenbouw, dhr. J. Hendriksen.

1.4 Patrimoniumschool: een zorgzame school.

 

Op drie manieren werkt onze school aan verdere kwaliteitsverbetering:

- werken met goede methoden;

- goed personeel;

- en het goed volgen van de resultaten van de leerlingen (LVS: leerlingvolgsysteem.)

 

In onze school wordt lesgegeven met behulp van moderne lesmethoden en -materialen.

 

Nog belangrijker dan de methoden die een school gebruikt, zijn de mensen die er werken. Aan hen heeft u uw kind toevertrouwd. Zij zorgen ervoor, dat de lesboeken en materialen zinvol gebruikt worden. Regelmatig zijn er besprekingen tussen de juffrouwen van de kleutergroepen en teamleden, die een parallelgroep hebben. Dit overleg is erop gericht de aanpak in dezelfde groepen te stroomlijnen. Tijdens teamvergaderingen komen tal van praktische onderwerpen aan de orde. Jaarlijks worden de teamleden in de gelegenheid gesteld bijscholingscursussen te volgen. Afgelopen schooljaar waren er collega’s actief bij cursussen op het gebied van EHBO, Zorg en veiligheid, lezen en computers. Nieuwe ontwikkelingen bekijken we kritisch op hun inhoud. Daarom houden we elk jaar één of meer studiedagen om onze kennis en kunde op te frissen.

Een derde manier om de kwaliteit van het onderwijs te bewaken en verder te verhogen is het werken met toetsen. We doen dit voor dictee, rekenen en taal. Toetsen geven ons inzicht in de prestaties van de kinderen. Bovendien geeft het een totaalbeeld van de school.

1.5 Patrimoniumschool: de school op  3 september 2007

Deze cursus starten we met 327 leerlingen en zijn er 14 groepen. Bij punt 2.2 is een overzicht te zien van de verdeling voor dit schooljaar.

 

1.6 Patrimoniumschool: de groepsleerkrachten.

De groepsleerkrachten zijn verantwoordelijk voor de gang van zaken binnen hun eigen groep. Bij de invulling van het activiteitenplan draagt per groep één leerkracht de eindverantwoordelijkheid. Hij/ zij is degene, die het dagelijks onderwijs aan de kinderen geeft. De werkweek is op 36 uur gesteld bij een volledige betrekking. Iedere groepsleerkracht heeft recht op ADV. Dit betekent voor een leerkracht met een volledige betrekking (de zgn. 1,000 WTF (werktijdfactor) )dat hij/ zij ongeveer 14 extra vrije dagen heeft, naast de schoolvakanties.

De vervanging van de ADV-uren wordt zoveel mogelijk door een zelfde persoon per groep gedaan. Wanneer door ziekte, nascholing of anderszins een leerkracht vervangen moet worden, worden bekwame leerkrachten ter vervanging gezocht uit de vervangingspool of uit de invallijst.

 

Wanneer er vacatures zijn, hanteert het bestuur een zorgvuldig benoemingsbeleid.

Zowel de identiteit als de lesgevende kwaliteit van de sollicitanten wordt beoordeeld.

1.7 Patrimoniumschool: het bestuur, de schoolcommissie en de (G)MR.

 

Het bestuur (van de Stichting Hervormde Scholen (SHS) Veenendaal) bestaat uit 14 personen, waarvan vier het Dagelijks Bestuur (DB) vormen. Deze worden gekozen uit het bestuur. De bestuursleden worden gekozen door het bestuur zelf (vult zichzelf aan). Het nieuw te kiezen bestuurslid dient belijdend lid van de PKN (op  G.G.) te zijn. Het DB vergadert maandelijks, het AB vergadert 5 à 6 keer per jaar. De vier scholen die onder dit bestuur ressorteren zijn naast de Patrimoniumschool, de Beatrixschool, de Engelenburgschool en de Rehobothschool. Deze scholen hebben elk hun ‘eigen’ bestuursleden, de zgn. schoolcommissieleden (2 per school).
            De schoolcommissie is verbonden aan één van de vier scholen en heeft regelmatig overleg met de directie (schoolcommissievergaderingen). De schoolcommissieleden hoeven niet persé een binding met de school te hebben via hun kind(eren.) Samen dragen zij de eindverantwoording over de school.
            De Medezeggenschapsraad bestaat uit 8 personen: 4 ouders (oudergeleding), 4 leerkrachten (personeelsgeleding). De directeur is adviserend lid en woont een deel van de vergadering bij. Haar taak is mee te denken over de gang van zaken (voornamelijk van adviserend). In een enkel geval moet de MR instemming betuigen met bepaalde voorstellen. De MR vergadert ongeveer 5 à 6 keer per schooljaar. De overheid heeft het meedenken van ouders in de MR bij wet geregeld. Deze wet is voor school en SHS uitgewerkt in een tweetal reglementen (op school aanwezig)

·         Medezeggenschapsreglement.

·         Gemeenschappelijk medezeggenschapsreglement.

 De GMR bestaat uit 8 leden. Van iedere MR van een hervormde school zijn er twee lid van de GMR (een ouder en een leerkracht.) Ook een bestuurslid is afgevaardigd naar de GMR. Zij bespreken zaken die alle vier de scholen aangaan. De GMR vergadert ongeveer 5 à 6 keer per schooljaar.


 

2 DE ORGANISATIE VAN HET ONDERWIJS

 

2.1 Patrimoniumschool: de organisatie van de school.

 

De school kun je verdelen in drie hoofdgroepen: onderbouw, middenbouw en bovenbouw. Tot de onderbouw behoren de groepen 1 en 2, tot de middenbouw 3, 4 en 5 en de bovenbouw 6, 7 en 8.

Wij werken met het zgn. leerstofjaarklassensysteem. Dat houdt in dat in één groep de leerlingen ongeveer dezelfde leeftijd hebben en in één schooljaar de leerstof moeten kunnen doorlopen. Naast enkelvoudige groepen kunnen er combinatiegroepen zijn.

2.1.1 Groepsgrootte

 

In de groepen 1-4 wordt er naar gestreefd de groepsgrootte niet boven de 25 leerlingen te laten uitkomen.

Dit jaar variëren de groepen 1-4 in grootte van 17-29 leerlingen.De groepen 5-8 variëren dit schooljaar in grootte van 21 tot 32 leerlingen.

 

2.1.2 Groepsruimten.

 

De groepen 1 hebben een speel- werklokaal (extra groot). De groepen 2-8 hebben een gewoon leslokaal. Daarnaast is er een speellokaal waar de kleutergroepen kunnen spelen en/of gymmen en twee IB/RT- ruimten. Verder hebben we in de dependance een handvaardigheidlokaal. In het handvaardigheidlokaal wordt o.a. TV/videoapparatuur gebruikt. Naast de school (locatie Binnenronde) staat de gymzaal, waar de groepen 3-8 één of twee keer in de week gymmen. Groep 5 maakt één keer per week gebruik van het zwembad (Valleibad).

 

2.2 Patrimoniumschool: de samenstelling van het team.

 

Ons schoolteam bestaat uit 32 personen, 31 leerkrachten en 1 onderwijsassistent. Zij vervullen de volgende taken:

 

Naam Leerkracht

groep:

Werkdagen:

Hoofdgebouw

 

 

Juf Coby van Rekum en juf Riek van den Brink

1a

Ma-di / wo-vr

Juf Majanka van Pijkeren en juf Cora Kos

1b

Ma,di,wo om de week/wo om de week do,vr

Juf Willemien te Brake en juf Hetty van de Steeg

2a

Ma-wo / do-vr

 Juf Aline Delno en juf Ellen van de Heuvel

2b

di-do / ma,vr

Juf Jantine Kwant en juf Janita Goedhart

3a

di-do / ma,vr

Juf José Griffioen en juf Jannet van de Vliert

3b

wo-di, wissel om de week.

Juf Coby van de Ham en juf Conny van der Meijden

4a

Wo-vr / ma,di

Juf Anneke van der Geijs en juf Lydia Huibers

4b

Ma + wo-vr / di

 

Dependance

 

 

 Juf Frentz en juf Van Aalderen

5a

Ma-wo / do-vr

Meester Hagendijk en juf Van Bellen

5b

Ma-do / vr

Juf Meijer en juf van Garderen

6

Ma + wo-vr / di

Meester Van de Bruinhorst en juf Westhuis

7

Ma,di,do / wo,vr (wo. eerst om de week)

Meester Takken en meester Hendriksen

8a

Ma,di,wo om de week, do,vr/ wo om de week

Meester Hendriksen en juf Van Garderen

8b

Ma,di,vr / wo,do

Leerkrachten zonder eigen groep

 

 

Meester Lier

Dir

Ma-vr.

Juf Janneke van de Peut

RT 3-8

Di,do

Juf Takken

O.ass

Do.mi.

Juf Van Laar

Handv.

Vr.

Juf Janita Goedhart

B.C. ond

do

Meester Hendriksen

B.C. bov

do

Juf Riek van den Brink

RT 1/2

di.mo

Juf Erna Samsom

IB 1-3

Di ,wo

Juf Hanneke van Bellen

IB 4-8

Ma-mi, wo, do

2.3 Patrimoniumschool: wat leert mijn kind daar allemaal?

 

Deze paragraaf van de schoolgids beschrijft datgene wat een kind leert bij ons op school. Want al houden we bij ons onderwijs rekening met de actualiteit, de leerstof ligt voor een belangrijk deel vast in de methoden die we gebruiken.

 

2.3.1 Groep 1 en 2

 

De aanpak in groep 1 en 2 verschilt van die in de andere groepen. Ook de inrichting van de lokalen en de manier van werken is anders. Het werken in groep 1 en 2 gebeurt vanuit de kring. In de kring begint de schooldag en hier keren de kinderen ook steeds weer terug. Daarnaast wordt gespeeld en gewerkt aan tafels, in de hoeken, in de speelhal en op het schoolplein.

In groep 1 (4 of 5 jarigen) ligt de nadruk op het wennen aan het naar school gaan. Er is veel aandacht voor gewoontevorming en regelmaat. Leren gebeurt vooral door spelen. Dit gaat in groep 2 (5 of 6 jarigen) door, maar hier heeft de leerkracht een meer sturende rol.

De meeste vakken komen in samenhang aan de orde aan de hand van een bepaald thema (bijv. De markt, voorjaar of de boerderij). Hieraan wordt gedurende een langere periode in verschillende werklessen aandacht besteed. Er wordt geknipt, getekend, gekleurd en spelenderwijs worden tal van begrippen (kleuren, vormen, voor/achter, groot/klein, veel/weinig, enzovoort) aangeleerd. Dat het hier gaat om verschillende vak- en vormingsgebieden merken de kinderen niet. Wie speelt in de poppenhoek is ook bezig met taalontwikkeling, wie speelt met een lotto leert ook getallen of kleuren en wie op een vel de golven van de zee tekent, is bezig met voorbereidend schrijven.

Veel kinderen doen twee tot tweeënhalf jaar over de kleutergroepen. Het is afhankelijk van hun geboortedatum en hun aard en aanleg. In groep 2 worden (speelse) activiteiten aangeboden die voorbereiden op het leren lezen, rekenen en schrijven in groep 3. Aan het einde van groep 2 wordt besproken of een kind toe is aan groep 3.

We vinden het belangrijk dat een kind lang genoeg in een kleutergroep zit. Succesvol groep 3 doorlopen lukt pas als een kind hieraan toe is. We zien een kind liever een jaar langer in groep 2, dan jarenlang op de tenen de school doorlopen.

 

2.3.2 Basisvaardigheden (lezen, schrijven, taal en rekenen) & wereldoriënterende vakken

 

We werken op school met de volgende methoden:

Lezen

 

 

 

Begrijpend Lezen

groep 3

Veilig leren lezen (Nieuwe versie)

groep 3,4,5

duolezen

groep 3,4

 1 x per week niveaulezen. (AVI-niveau)

groep 3-8

Klassikaal en/of individueel lezen uit leesboeken (klassenbibliotheek)

groep 4-8

Tekstverwerken

 

 

 

Taal

 

Spelling

groep 3

Veilig leren lezen

groep 4- 8

Taalactief

groep 4- 8

Woordspel

 

 

 

Engelse taal

groep 7,8

Just do it (nieuw)

 

 

 

Schrijven

groep 3 – 7

Schrijven in de basisschool (nieuwste versie)

 

 

 

Rekenen

groep 3 – 8

Wereld in getallen (nieuwste versie)

 

 

 

Aardrijkskunde

groep 4-8

Hier en daar (nieuwste versie)

 

 

 

Biologie

groep 3-8

Leefwereld  (nieuwste versie)

 

 

 

Geschiedenis

groep 5-8

Tijdstip

 

 

 

Godsdienst

groep 1-8

Bijbelwerk

 

 

 

Sociaal emotionele vorming

groep 1-8

Beter omgaan met jezelf en de ander

Soemokaarten.

 

 

 

Verkeer

groep 3-7

Klaar Over

 

groep 7

Jeugdverkeerskrant + proefexamens

 

 

 

Muziek

groep 1-8

Muziek in de basisschool

 

 

 

Tekenen/handvaardigheid

groep 1-8

Moet je doen (nieuw)

 

2.3.3 korte beschrijving vakgebieden.

 

Godsdienstige vorming:

            De Patrimoniumschool is een hervormde basisschool die open staat voor iedereen, ongeacht zijn of haar achtergrond. De identiteit van onze school vindt zijn oorsprong in het geloof in God en in Zijn Woord. Jezus Christus is dé Zaligmaker. We willen ruimte bieden aan ieder individu, er is ruimte en respect voor ieders inbreng. Ons onderwijs is niet neutraal, maar vanuit Bijbels oogpunt betrokken op mens en wereld. Dit komt tot uiting in de omgang met elkaar, in de keuze van de leermiddelen, in de taal die gesproken wordt en in de sfeer die heerst op school. In de schoolpraktijk betekent dit het volgende:

Elk dagdeel wordt geopend en beëindigd met gebed.

Dagelijks wordt er uit de Bijbel verteld en/of naar aanleiding van een verhaal een verwerking gemaakt. De kennis van de Bijbel en psalmen en liederen behoren tot de schoolopvoeding.

Wekelijks leren we de psalm van de week; een korte voor de groepen 3 t/m 5, een langere voor de groepen 6 t/m 8. De lijst met psalmen treft u achterin deze schoolgids aan.

Christelijke heilsfeiten, zoals Kerst, Goede Vrijdag, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren nemen een belangrijke plaats in. Alle vakken worden onderwezen in het licht van  door de Bijbel aangereikte normen en waarden, zoals dienstbaarheid en verantwoordelijkheid tegenover God, de Schepper, de medemens en de schepping.T.a.v. alle activiteiten binnen en buiten de school staan we een christelijke levensstijl gegrond op de Bijbel voor.

 

Actief burgerschap en sociale integratie:

Tegenwoordig is het erg belangrijk om op school ook aandacht te besteden aan actief burgerschap en sociale integratie. Wij laten deze items aan bod komen binnen onze godsdienstlessen. De waarden en normen die doorgegeven worden aan de leerlingen zijn terug te vinden in de Bijbel. God laat in Zijn Woord en door Zijn Zoon Jezus Christus zien hoe wij moeten leven. Wij hebben als doelstelling dat binnen onze school uit te dragen naar de kinderen toe in de omgang met elkaar en de samenleving. Bij verschillende andere vakken zoals Geschiedenis en Aardrijkskunde wordt de kinderen verteld over onze maatschappij en de verschillende culturen die er zijn. De kinderen bij ons op school leren ook bij de lessen sociaal-emotionele ontwikkeling respect te hebben voor elk mens als individu en leren  Gods schepping te verzorgen op een duurzame manier.

 

Rekenen en wiskunde:

            Onze school gebruikt de methode “Wereld in getallen” (nieuwste versie.) Dit is een zogenaamde ‘realistische rekenmethode’. Dit betekent, dat de methode uitgaat van het dagelijks leven en niet louter saaie rijtjes sommen aanbiedt. De bekendste Nederlandse rekenmethodes zijn onderzocht op hun doeltreffendheid. Zo kwam vast te staan, dat kinderen die leren rekenen met ‘Wereld in getallen’ gemiddeld beter presteren.

De methode moedigt de leerlingen aan om zelf oplossingen te zoeken. Ze laat zien, dat er vaak meerdere wegen zijn die naar Rome leiden.

            Twee keer per jaar worden de toetsen afgenomen die horen bij het Leerling Volg Systeem Rekenen van het Cito. Aan de hand van deze toetsen krijgen de leerkrachten een beeld hoe de leerlinge scoren ten opzichte van het landelijk gemiddelde.

 

Nederlandse taal:

            De Patrimoniumschool werkt met ‘Taal Actief’. De woordenschat wordt uitgebreid, er is aandacht voor het verwoorden van ideeën, spelling en luisteren naar anderen. Behalve schriftelijk taalwerk leren we kinderen ook verhalen schrijven en spreekbeurten houden.

Kinderen, die het Nederlands als tweede taal leren, krijgen extra hulp van de RT-er . Elk jaar worden de toetsen afgenomen die horen bij het Leerling Volgsysteem Taal van het Cito. De leerkrachten kunnen dan kijken op welk niveau de kinderen scoren van A t/m E.

Spelling: Woordspel werkt met periodes van twee weken. Maandag t/m donderdag in de eerste week wordt er geoefend met 40 woorden uit het woordpakket. Deze worden mee naar huis gegeven, zodat thuis ook geoefend kan worden. Vrijdag is er dan een signaaldictee. Twintig woorden moeten worden beheerst. Op maandag en dinsdag van week twee kan nogmaals met de moeilijke woorden worden geoefend. Woensdag is het controledictee. Donderdag en vrijdag is voor herhaling of verdieping. Elke negende week is een parkeerweek, waarin lastige woorden nogmaals herhaald worden. Ook op de computer worden de woorden geoefend.

Tweemaal per jaar nemen de leerkrachten de toetsen af die horen bij het Leerling Volg Systeem Spelling van het Cito.

            Werkwoorden: Vanaf groep 6 wordt er intensief mee getraind. In groep 7 en 8 wordt dit onderdeel elke veertien dagen getoetst als apart onderdeel van het dictee.
            Grammatica: vanaf groep 6 wordt hieraan gewerkt. Via persoonsvorm, gezegde en onderwerp wordt het opgebouwd. Dit onderdeel wordt in groep 7 en 8 verder uitgebouwd en getoetst.

 

Lezen:

            In groep 3 wordt officieel een begin gemaakt met het leren lezen. Er wordt gewerkt met de nieuwste versie van ‘Veilig leren lezen’. In de hogere leerjaren komt de nadruk steeds meer op begrijpend lezen te liggen.

Ook in de hogere groepen wordt het hardop lezen tijdens methodelessen geoefend. Tweemaal per jaar worden in de groepen 3 t/m 6 de vorderingen op het terrein van het lezen getoetst. We gebruiken hiervoor de AVI-toets, waarbij de kinderen een verhaaltje moeten lezen. De tijd en het aantal fouten dat gemaakt wordt, bepaalt welke score een kind haalt. Als een kind problemen met lezen heeft, oefent de RT-er extra met het kind achter de computer met “De Lesebanc”. Natuurlijk zijn we blij, als u dagelijks tijd neemt om even met uw kind samen te lezen. Een kwartiertje per dag helpt al merkbaar.

We leren de kinderen niet alleen technisch en begrijpend lezen, we brengen ze ook liefde voor boeken bij. Daarom wordt er regelmatig voorgelezen. De groepen 2, 4 en 7 bezoeken jaarlijks de bibliotheek en we besteden aandacht aan de kinderboekenweek. Sommige groepen maken gebruik van de leskisten, die de bibliotheek aanbiedt.

 

Begrijpend lezen:

In groep 3 is het begrijpend lezen verwerkt in de methode Veilig Leren Lezen. Vanaf groep 4 wordt de methode Tekstverwerken gebruikt. De leerlingen wordt op verschillende manieren geleerd hoe zij een tekst kunnen lezen en begrijpen en wat voor verschillende teksten er zijn. In een werkboek worden vragen over de tekst gesteld. Vanaf dit schooljaar worden in de groepen 3 t/m 5 2 keer per jaar de toetsen afgenomen die horen bij het Leerling Volgsysteem Begrijpend lezen van het Cito. Een jaar later komt wordt de toets ook ingevoerd en afgenomen in groep 6. Zo wordt het per jaar verder ingevoerd in de school.

 

Engels:

            In groep 7 en 8 wordt Engels gegeven. We werken met de methode Just do it. We gebruiken ook de computer en zetten deze in bij dit vak, o.a. met “A trip to Londen” en “My pet”.

 

Schrijven:

            Kinderen schrijven met een vulpen. Deze vulpen heeft een driehoekig uiteinde, waardoor de schrijfhouding aanzienlijk verbetert. De kinderen leren schrijven met de methode ‘Schrijven in de basisschool’ (nieuwe versie).

 

Wereldoriëntatie:

            De volgende methoden zijn op onze school in gebruik:

Natuurkennis:    Leefwereld (nieuwe versie). Vanaf groep 7 krijgen de leerlingen hierover huiswerk mee.

Aardrijkskunde: Hier en daar. Er wordt nu een paar jaar gewerkt met deze methode. Als huiswerk leren de leerlingen vanaf groep 6 plaatsen (topografie) en krijgen ze stencils met leerwerk mee naar huis.

Geschiedenis:   Tijdstip. Deze methode wordt dit jaar ingevoerd. Vanaf groep 6 krijgen de leerlingen hierover leerwerk mee naar huis.

Verkeer:            Klaar Over.  In groep 7 doen de leerlingen mee aan het theoretisch en het praktisch verkeersexamen.

 

Creatieve vakken:

            De vakken tekenen, handvaardigheid en textiele werkvormen worden met behulp van een methode gegeven. Voor tekenen en handvaardigheid wordt dit jaar de methode “Moet je doen!” ingevoerd. Deze methode wordt voor alle groepen ingevoerd. De leerkrachten werken naar eigen inzicht met de methode en kunnen dat ook afwisselen met eigen ideeën.

            De opzet voor handvaardigheid en textiele werkvormen voor groep 5-8 is als volgt: de eigen leerkracht geeft de helft van de groep handvaardigheid, de vakleerkracht text.wv. geeft de andere helft textiele werkvormen. Na vier weken wordt er gewisseld van groep.

Deze vakken brengen evenwicht in het lesprogramma, niet alleen het leren heeft de nadruk, ook de creatieve vorming. In groep 1 en 2 is de creatieve vorming geïntegreerd in het totale programma.

Voor muziek hanteren we de methode Muziek in de basisschool.

Bewegen:

            We onderscheiden twee gedeelten: de toestel- en spelles. De groepen 5-8 werken volgens dit principe. Voor de groepen 1 en 2 is dit niet van toepassing; zij werken volgens eigen opzet in het speellokaal of buiten (zomerperiode). De groepen 3 en 4 gaan één keer gymmen en spelen in de middag nog een kwartiertje op het plein (vanwege de loopafstand naar de gymzaal). De groepen 5 gaan een keer per week zwemmen en hebben daarnaast een gymlesuur. 
            We gebruiken voor de toestelles een vaste opzet. Deze leerlijn zorgt ervoor dat de diverse onderdelen regelmatig en met opklimmende moeilijkheidsgraad aan de orde komen. Dit zorgt voor de doorgaande lijn en de variatie in de gymlessen. In de gymzaal mogen geen schoenen, die ook buiten zijn gedragen, gebruikt worden. Als een leerling geen (goede) sportschoenen heeft, moet er op blote voeten worden gegymd. De school is niet aansprakelijk voor de eventuele gevolgen (bijvoorbeeld voetwratten). In de zomermaanden komt het in de bovenbouw voor dat er buiten gegymd wordt.

            Groep 5 heeft wekelijks schoolzwemmen. Ze worden met de bus gehaald en teruggebracht. De buskosten worden door ouders apart betaald aan de gemeente betaald.

2.3.4 ICT -gebruik.

 

De computer is niet meer weg te denken uit de maatschappij. Wie werkt momenteel nog zonder? Dit vraagt een andere manier van werken en informatieverwerking. We spelen daar als school op in door de leerlingen al vanaf groep 2 met computers vertrouwd te maken. In iedere groep, vanaf groep 3, staan computers, die dagelijks gebruikt kunnen worden. Met diverse programma’s wordt bekende of nieuwe stof geoefend. De computer wordt gebruikt als een extra oefenmiddel. Daarnaast wordt er vanaf groep 5 gewerkt met de opdrachten die voortkomen uit het POVO project. We hebben sinds het voorjaar van 2003 een draaiend mobiel netwerk op onze dependance. We hebben de beschikking over 21 laptops en een server. Dit biedt mogelijkheden om de computer te gebruiken bij bijv. het maken van werkstukken, het leren van de Engelse taal, e-mail en internet. De leerlingen maken regelmatig gebruik van het internet. Om te voorkomen dat er misbruik van gemaakt wordt, gebeurt dit altijd onder toeziend oog van een leerkracht en is er Filternet geïnstalleerd.
            Wij zijn te vinden op internet met een geheel eigen site. Ons adres is: http// www. shsveenendaal.nl. Hier vindt u informatie over onze school en de drie andere hervormde scholen.

We hebben ook een emailadres: patrimoniumschool@shsveenendaal.nl 

            I.v.m. de privacy van de leerlingen willen wij u melden dat het kan zijn dat er foto’s van uw kind op de website  te staan. Mocht u daar problemen mee hebben, dan moet u dat doorgeven aan de groepsleerkracht.

2.3.5 Gebruik audiovisuele middelen.

 

We gebruiken de volgende middelen ter ondersteuning van de lessen: CD’s, video en schooltv-weekprogramma’s. M.n. de wereldoriënterende vakken worden hierdoor ondersteund. De middelen moeten een duidelijk, ondersteunende functie hebben in lessen met leerelementen voor de leerlingen.

            De volgende schooltv-weekprogramma’s worden regelmatig bekeken:

groep 3-4 ‘Huisje, boompje, beestje; groep 5-6 ‘Nieuws uit de natuur’ en groep 7-8 ‘ Schooltv-weekjournaal’.Diverse programma’s kunnen worden opgenomen en op later tijdstip bekeken.

De leerkracht is op de hoogte van de inhoud van de video’s, dia’s enz. Met verjaardagen van leerkrachten en aan het eind van het schooljaar, of voor een vakantie kunnen ook ontspannende zaken getoond worden.

 

2.3.6. Sociaal-emotionele ontwikkeling.

 

Op school proberen we naast de cognitieve ontwikkeling van de leerlingen ook aandacht te geven aan de sociaal-emotionele ontwikkeling. Sinds een aantal jaar werken we met de methode Beter omgaan met jezelf en de ander. In elke groep wordt aandacht besteed aan hoe je goed moet omgaan met jezelf en de ander. Ook zijn er voor elke groep Soemokaarten aanwezig. Op elke kaart is een korte activiteit te vinden die je in de groep kunt uitvoeren. Deze lessen zijn gericht op de sociale vaardigheden van kinderen.
3. DE ZORG VOOR KINDEREN

 

3.1 Patrimoniumschool: de leerplicht.

 

3.1.1 Wettelijke regels.

 

Een kind is leerplichtig met ingang van de eerste schooldag van de maand, die volgt op die waarin het kind vijf jaar is geworden. Voorbeeld: uw zoon/ dochter is op 16 september 5 jaar geworden, dan is hij/ zij op de eerste schooldag in oktober leerplichtig. De idee van invoering van de leerplicht op vierjarige leeftijd is definitief in de koelkast gezet. Leerlingen blijven vanaf hun vijfde jaar leerplichtig.

Vijfjarige leerlingen behoeven niet heel de week naar school. Een leerling die nog geen zes jaar oud is, is voor vijf klokuren/ week vrijgesteld van de verplichting van regelmatig schoolbezoek. De ouders dienen daarvan voortijdig, schriftelijk mededeling te doen aan de directie en de groepsleerkracht, als van deze vrijstelling gebruik wordt gemaakt.
            Behalve bovenstaande, kan de directeur nog eens tot ten hoogste vijf uren/ week vrijstelling verlenen van verplichting tot regelmatig schoolbezoek. Maximaal is dus in totaal tien uur vrijstelling per week mogelijk. Dit is mag totdat het kind zes jaar wordt.
            Uw kind mag naar de basisschool als het vier jaar is. Verplicht is het dan nog niet. U bent wel verplicht uw kind op school te laten inschrijven, als het op vierjarige leeftijd naar school komt.
Het is ook uw plicht ervoor te zorgen, dat uw kind geregeld de school bezoekt. Vierjarigen mogen verzuimen, laat u echter wel tijdig aan de leerkracht weten waarom en wanneer.
            Een reguliere schoolweek van 23.30 uur kan voor vierjarigen nog wat te vermoeiend zijn. Er kan dan gebruik gemaakt worden van de speciale regeling, zoals hierboven beschreven.De leerkrachten kunnen ook aangeven dat een leerling een middag / meerdere middagen) thuis moet blijven.
            Als uw kind twaalf jaar is, zal het er waarschijnlijk acht jaar basisschool op hebben zitten.
Kinderen, die wat meer tijd nodig hebben, mogen langer op de basisschool blijven, maar ten hoogste twee jaar extra.

 

3.1.2 Aanmelding van leerlingen.

 

In onze nieuwsbrief en d.m.v. een advertentie in het Veens Kerkblad (Ned. Herv. Kerk) worden ouders van toekomstige potentiële leerlingen geattendeerd op onze school. Ook ‘mond tot mond’ reclame doet hierin goed werk. U kunt telefonisch een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek (of gewoon even langs komen.) Als het een eerste leerling betreft uit een gezin, duurt het gesprek + rondleiding ongeveer 45-60min. Voor elk volgend kind hoeft u alleen een inschrijfformulier af te halen en ingevuld weer in te leveren. Als de formulieren binnen zijn, is uw kind aangemeld. Soms kan nog een tweede gesprek volgen. U ontvangt altijd een bevestiging van de inschrijving.
            Is de inschrijving te hoog voor een bepaalde groep, dan kan tijdelijk een leerlingenstop worden ingevoerd. Kinderen die in de maand maart en april vier jaar worden, moeten er rekening mee houden dat zij halve dagen of dagdelen naar school kunnen komen bij een hoog aantal aanmeldingen. De kinderen die in de maanden mei, juni of juli jarig zijn, wachten tot na de zomervakantie.

Is iemand geïnteresseerd in onze school en hij/ zij wil informatie, dan is er een schoolgids, -krant en nieuwsbrief te verkrijgen. Deze kunt u afhalen op school.

3.1.3 Toelating tot het basisonderwijs algemeen.

 

Bij de Koninklijke Besluiten van 2 oktober 1984 en 22 januari 1985 is de toelating tot het basisonderwijs geregeld. Voor kinderen, die voor het eerst op school komen, stelt het bevoegd gezag de toelatingsmomenten vast. Minimaal één keer per maand dienen leerlingen te worden toegelaten. Op onze school komen nieuwe leerlingen de maandag na de week dat ze vier geworden zijn op school. In overleg kan hiervan worden afgeweken. Uitzondering zijn de zgn. jonge leerlingen: degenen die t/m 30 september vier jaar worden, mogen de eerste dag na de zomervakantie op school komen. In juni/ juli kan een tijdelijke stop worden ingevoerd, als de groepen te groot worden. Bovendien heeft het weinig zin leerlingen nog voor een enkele week naar school te laten gaan.

Bovenstaande geldt niet voor kinderen die al elders op school zijn geweest en/ of verhuisd zijn.

Om aan de school te wennen, mogen kinderen vanaf de leeftijd van drie jaar en tien maanden gedurende ten hoogste vijf dagen (al dan niet aaneengesloten) als gast worden toegelaten. Op onze school mogen de kinderen één keer een schooltijd (morgen of middag) in overleg met desbetreffende leerkracht komen kijken. Als het in voorkomende  gevallen niet mogelijk is dat uw kind vooraf met de school kennis maakt, wordt u daarvan op de hoogte gesteld (bijv. door groepsgrootte/ einde schooljaar).

Plaatsing en verplaatsing van de leerlingen in en naar andere groepen is een interne aangelegenheid van de school.

 

3.1.4 Toelatingsbeleid op onze school.

 

Onze school is één van de 32 basisscholen in Veenendaal. Dat betekent dat ouders keus genoeg hebben om een school te zoeken die past bij hun geloofsovertuiging en levensstijl. Een keus voor de Patrimoniumschool betekent, dat de ouders de grondslag van de school onderschrijven of respecteren en dat ze zich houden aan de op school geldende regels. Ideaal is natuurlijk als onze school aansluit bij de godsdienstige opvoeding die van huis uit al gegeven wordt. Wanneer dit niet het geval is, staan de deuren van onze school toch voor alle leerlingen open, mits de ouders beloven zich aan de regels van de school te houden en deze ook ondertekenen bij de inschrijving van hun eerste kind. In een kennismakingsgesprek worden o.a. deze zaken - indien nodig - toegelicht. Het is fijn als hierbij, indien mogelijk, beide ouders en het kind aanwezig zijn. Ook bijzonderheden van de nieuwe leerling horen we graag als dat voor de school relevant is. We verwachten dat een leerling zindelijk is als hij/ zij op school komt. Als dat niet het geval is, kan het gebeuren dat de leerling nog een poosje thuis moet blijven. Bij een definitieve keus voor onze school, wordt het volledig ingevulde aanmeldingsformulier door de ouders ingeleverd.

 

3.1.5 Schorsing en verwijdering van onze school.

 

Als leerlingen worden toegelaten, moet ook bekend zijn wanneer zij evt. kunnen worden geschorst of verwijderd. Dat moet op last van de inspectie ook worden vermeld in de schoolgids. Natuurlijk hopen we dat dit nooit zal hoeven te gebeuren. In het verleden is verwijdering ook nog nooit voorgekomen en dat willen we zo houden. Toch kan het zijn dat het gedrag van een leerling bij voortdurende herhaling zo afwijkend is c.q. uit de hand loopt, dat tot schorsing dan wel verwijdering moet worden over gegaan. Te denken valt bijv. aan ontoelaatbaar taalgebruik t.o.v. medeleerlingen of leerkrachten, ernstige misdragingen, een bedreiging vormen voor medeleerlingen, enz. 

Hierbij geldt dan de volgende procedure:

Bij deze problemen spreekt de groepsleerkracht, na overleg met de directie, de ouders/ verzorgers hierover aan.

De groepsleerkracht overlegt met de directie en er vindt schriftelijke verslaglegging plaats.

Er vindt terugkoppeling plaats d.m.v. schriftelijk verslag naar ouders/ verzorgers.

De inspecteur wordt van de procedure op de hoogte gebracht en gehouden.

Indien er geen verbetering optreedt kan, na overleg met de inspectie en het  bestuur, tot schorsing  of verwijdering worden overgegaan.

Een uitgebreid beleidsstuk over deze zaak is op school op te vragen.

3.2 Patrimoniumschool: rapportage van de vorderingen van leerlingen.

 

3.2.1 Rapport.

 

In de groepen 1 en 2 worden nagenoeg alle werkjes van de leerlingen mee naar huis gegeven. In groep 2 worden vanaf januari de speelwerkbladen gemaakt en in een map op school bewaard. Deze is tussentijds op school in te zien en gaat aan het einde van het schooljaar mee naar huis. In februari wordt in groep 2 de CITO- begrippentoets en ordenen afgenomen .
            Vanaf groep 3 krijgen de leerlingen cijfers/ letters (o, m, v, v/g, g) voor hun werk en verschaffen de rapporten driemaal per jaar de nodige informatie. De groepsleerkracht verzamelt de gegevens/ cijfers van het dagelijkse schriftelijk werk, de overhoringen, toetsen en repetities en maakt aan de hand daarvan het rapport. Er is een afspraak dat een leerling niet meer dan 2-2½ punt per vak per rapport mag stijgen of dalen.
            Deze gegevens, met daarnaast een indruk op grond van het functioneren in de groep, vormen de basis voor het rapport. Het gaat dan niet alleen om de resultaten, maar ook om mogelijke oorzaken aan te geven van de goede en slechte resultaten.
            Behalve het volgen van de leerprestaties, hebben we ook oog voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van de kinderen. Hoe gaan we met elkaar om; hoe voelt het kind zich op school? Wanneer dat nodig is, proberen we ook daar extra hulp/ aandacht te bieden. We hebben op school aantal methodes op gebied van sociaal emotionele ontwikkeling. Zo wordt er structureel aandacht gevraagd voor hoe we met onszelf en de ander omgaan in heel verschillende situaties: blij zijn, verdriet, boosheid, plagen, enz..

 

3.2.2 Contacten met en voortgangsrapportage aan ouders/ verzorgers.

 

            Aan het begin van de cursus worden alle ouders uitgenodigd voor een informatieavond. In grote lijnen worden de gang van zaken, de leerstof en andere relevante dingen binnen een bepaalde groep voor dat jaar met de ouders besproken en toegelicht. De ouders kunnen dan hun vragen stellen en/ of hun opmerkingen plaatsen. Tevens is deze avond een kennismakingsmoment met de leerkracht als u hem/ haar nog niet kent. Uw komst wordt zeer op prijs gesteld.
            Om over de resultaten en het gedrag van de kinderen te spreken, zijn er voor alle groepen contactavonden.
Voor de groepen 1 en 2 is dit eenmaal per jaar in maart/ april. U kunt zich voor deze 10 minuten gesprekken opgeven op de inschrijfformulieren op school. Er wordt met u dan gesproken over de observatieverslagen en de opgemaakte, geschreven rapporten.

            Voor de groepen 3 t/m 7 heeft de rapportbespreking tweemaal per jaar plaats. Bij het eerste en tweede rapport zijn dat de zgn. 10 minuten gesprekken. U kunt dan n.a.v. het rapport óf om andere redenen spreken met de leerkracht(en). Vult u het strookje op de uitnodiging in en geef deze mee naar school. U krijgt dan een uitnodiging met daarop aangegeven hoe laat en wanneer u verwacht wordt in de groep van uw kind(eren). Wij willen u hiertoe ook hartelijk uitnodigen!!
U kunt ook gebruik maken van de mogelijkheid om alleen het werk van uw kind te bekijken (op de gang) zonder dat u verder de leerkracht spreekt. Ook dit kunt u aangeven op het opgavenstrookje en meegeven naar school. U krijgt dan het briefje retour met daarop aangegeven de tijden dat het werk klaar ligt.
            Bij het derde en laatste rapport is er een inloopavond. De leerlingen hebben hun rapport nog niet mee naar huis gekregen maar hun werk ligt in de groep klaar om te worden bekeken. Via de nieuwsbrief verneemt u datum en tijd.

 

Voor de leerlingen van groep 8 is er een rapportbespreking bij het eerste rapport. Daarnaast worden aparte avonden georganiseerd i.v.m. de CITO- eindtoets  en de schoolkeuze naar het voortgezet onderwijs.I.v.m. deze avonden is er voor groep 8 géén 10 minuten gespreksavond met het tweede rapport. Aan het eind van het schooljaar vervalt ook de inloopavond voor groep 8. Dit temeer omdat in de laatste schoolweek de afscheidsavond is en de leerlingen hun werk al grotendeels thuis hebben.

 

3.2.3 Huisbezoek.

 

Huisbezoeken worden afgelegd in de groepen 1-7. Iedere leerling wordt bezocht, meestal in de periode tussen herfst- en meivakantie. De kleutergroepen voor de kerstvakantie. Allerlei zaken kunnen besproken worden: wat er goed of minder goed gaat, hoe het kind zich voelt enz.
            Wanneer er behoorlijke leer- en/of gedragsproblemen zijn, af andere bijzondere omstandigheden, kan een tweede bezoek thuis (of ouders op school) nodig zijn. De groepsleerkracht neemt contact op met de ouders/ verzorgers (of omgekeerd) en wordt een afspraak gemaakt.

Ook kan n.a.v. een contactavond besloten worden thuis het gesprek voort te zetten. Bij ziekte wordt een kind in de regel bezocht als het langer dan een week ziek is, of als het naar het ziekenhuis moet.

 

3.3. Patrimoniumschool: onderwijs op maat.

 

3.3.1 Zorg voor leerlingen.

 

Kinderen ontwikkelen zich van nature. Ze zijn nieuwsgierig en willen steeds iets nieuws leren. Op school stimuleren we de kinderen en dagen ze uit om steeds iets nieuws te ontdekken. Als de ontwikkeling wat minder vanzelfsprekend verloopt, bieden we hulp. De school is klassikaal georganiseerd. De kinderen van eenzelfde leeftijd zitten meestal in dezelfde groep. Er wordt rekening gehouden met goede en zwakke leerlingen. Wie moeite heeft met een bepaald onderdeel krijgt extra hulp en extra oefenstof. Wie goed kan leren krijgt extra uitdagende opdrachten.

De vakken taal, lezen en rekenen vormen de kern van ons onderwijs. Het zijn basisvaardigheden. Ze vormen de basis voor elke andere ontwikkeling. Daarom legt onze school nadruk op deze vakken. Als een kind uitvalt bij een van deze vakgebieden, dan proberen we zorg op maat te leveren. Met remedial teaching proberen we extra hulp te bieden aan individuele leerlingen of in kleine groepjes. Het lezen achter de computer helpt de leerlingen hun achterstand in te lopen. Oefeningen met bepaalde spellingsmoeilijkheden moeten ervoor zorgen, dat het aantal fouten in het dictee merkbaar afneemt en extra werk met rekenen draagt ertoe bij dat er een stevig fundament gelegd wordt voor later.

Ook extra aandacht vragen kinderen die erg goed kunnen leren. Deze zeer begaafde kinderen krijgen extra uitdagende opdrachten, zodat ook zij met plezier naar school blijven komen en gestimuleerd worden.

Vier keer per jaar is er een spreekuur voor leerkrachten bij de orthopedagoog van de Schoolbegeleidingsdienst, die gespecialiseerd is om kinderen met leer- en/of gedragsproblemen te helpen. Met zijn tips en aanwijzingen kunnen we in de klas aan het werk om het maximale uit uw kind te halen.

Af en toe komen we tot de conclusie dat alle extra inzet onvoldoende effect heeft. Soms nemen we dan het besluit om een leerling een klas een jaar over te laten doen. Het gebeurt vooral als een kind op vele gebieden achterblijft bij de meeste klasgenootjes. Doel van het zittenblijven is dat het kind niet langer op zijn tenen hoeft te lopen en de basisschool gewoon af kan maken.

Ook komt het voor dat we afspraken maken dat een kind voor een bepaald vak met een aangepast programma gaat werken. Het haalt dan op dat gebied niet het eindniveau van de basisschool.

Enkele malen per jaar raden we ouders van deze kinderen aan hun kind te laten testen. Voor dat het zover is, hebben we zelf al op allerlei manieren hulp proberen te bieden. Als dit onvoldoende effect heeft, wordt de hulp van de Schoolbegeleidingsdienst ingeroepen. Een medewerker van de dienst neemt dan een uitgebreide test af. Aan de hand van de test wordt dan besloten wat de mogelijkheden in het basisonderwijs zijn of dat verwijzing naar het speciaal onderwijs meer voor de hand ligt. Wij rekenen erop, dat de ouders achter het advies van de orthopedagoog gaan staan en indien nodig hun kind laten overstappen naar een speciale school voor basisonderwijs.

3.3.2 Interne begeleiding.

 

Binnen het team is juf  Hanneke van Bellen als IB-er voor de groepen 4t/m 8 aangesteld om de extra zorg te coördineren en een deel daarvan uit te voeren met de kinderen.

Dit gebeurt in samenspraak met de leerkracht en ouders worden hiervan altijd op de hoogte gesteld. Juf Janneke van de Peut is er voor de Remedial Teaching of Pre teaching. Juf Erna Samsom is IB-er voor de groepen 1 t/m 3.

Juf Riek van de Brink is aangesteld als RT- leerkracht om leerlingen van groep 1 en 2 te begeleiden bij de sociaal-emotionele ontwikkeling en taalachterstand.

 

3.3.3 Leerlingbegeleiding

 

De leerling wordt dagelijks geobserveerd en regelmatig getoetst. Dit begint al in groep 1. De kleuters worden systematisch in hun ontwikkeling gevolgd. De LVS toetsen worden elk jaar afgenomen om het niveau van de leerlingen te bepalen. De juffen observeren de leerlingen en kijken of de leerlingen zich goed ontwikkelen. Als de resultaten van de LVS toetsen niet voldoende zijn en/of de leerlingen achterblijven in hun onwikkeling wordt de hulp van de IB-er ingeschakeld. De IB-er overlegt met de leerkrachten en RT-er over de zorg op maat die nodig is. De kinderen kunnen dan een periode RT hebben. Mocht er op school niet voldoende hulp geboden kunnen worden aan het kind, dan wordt de SBD ingeschakeld of andere deskundigen.
            In de midden- en bovenbouw worden cijfers verzameld en toetsen afgenomen om de vorderingen vast te leggen. De resultaten van de toetsen worden besproken met de IB- er. Leerlingen die op gebied van rekenen, taal en lezen achterstand vertonen, worden op deze wijze door de leerkracht gesignaleerd. In eerste instantie vindt de extra  begeleiding bij voorkeur in de groep plaats; de leerkracht zelf biedt extra hulp. Daarvoor wordt hij/ zij geadviseerd door de intern begeleider. Zij kan extra onderzoek (laten) doen en in overleg met de RT- er een handelingsplan (laten) opstellen en materialen aanreiken en zodoende daadwerkelijk hulp bieden. Na het opstellen van een handelingsplan kan de leerling één of meer keer per week remedial teaching ontvangen, variërend van 10 min. tot 30 min. Deze hulp wordt in de regel binnen de normale schooltijden gegeven.

De RT-er kan ook bij sociaal-emotioneel problemen de kinderen RT geven. Er wordt dan met het kind gepraat en gewerkt over gevoelens en sociale vaardigheden.

Als een leerling onder begeleiding van de RT- er komt, worden de vorderingen met de groepsleerkracht  doorgesproken. De vorderingen en verslagen worden ook bijgehouden in het leerlingvolgsysteem.
De ouders worden hierover altijd geïnformeerd. Dit gebeurt door de IB-er of RT-er. Alle extra hulp wordt gemeld en/ of besproken tijdens de leerlingbespreking en zonodig in een teamvergadering gemeld.
            De volgende vakgebieden zijn in het LVS opgenomen:
- technisch lezen: AVI toets (niet-methode gebonden)
- rekenen (methode en niet-methode gebonden)
- spelling (niet-methode gebonden)

- taal (niet-methode gebonden)

- begrijpend lezen (niet-methode gebonden)

 

Binnen onze school is ook een aantal leerlingen die met een zogenaamd ‘rugzakje’ de  basisschool doorlopen. Het gaat om leerlingen met een vastgesteld probleem op lichamelijk gebied of met een gedragsstoornis. Ouders kunnen bij een REC (Regionaal Expertise Centrum)een rugzakje aanvragen. Als een rugzak is toegekend krijgt de school extra uren om de leerlingen te begeleiden. Binnen onze school begeleiden Juf Anja van Bellen en juf Hanneke van Bellen deze leerlingen.

 

3.3.4 Sociaal emotionele ontwikkeling

 

Wij vinden het erg belangrijk om naast de cognitieve ontwikkeling ook oog te hebben voor de sociaal emotionele ontwikkeling van de leerlingen. In het lesrooster is tijd vastgelegd waarop het specifiek aan de orde kan komen. Kinderen ‘leren’ hoe ze rekening moeten houden met anderen tijdens het spelen en werken. We willen de kinderen bewust laten worden van hun eigen gedrag en wij willen dat ze respect hebben voor elkaar. Regels en afspraken zijn erg belangrijk voor de ontwikkeling van het gedrag naar elkaar toe. We willen echter ook de kinderen wederzijds respect bijbrengen en naastenliefde. Wij streven ernaar dat alle kinderen zich veilig voelen binnen onze school en dat de kinderen met plezier naar school gaan. Helaas komt pesten op iedere school voor. Het is een probleem waar wij bewust mee om willen gaan en serieus willen aanpakken. Wij hebben ons beleid vastgelegd in een pestprotocol en een protocol voor kindermishandeling.

De leerkrachten houden ook in de gaten of uw kind zich goed ontwikkelt op sociaal emotioneel gebied.

Het kan voorkomen dat een kind niet lekker in zijn vel zit en daardoor niet goed functioneert op school. Er zijn mogelijkheden binnen onze school om deze kinderen kortdurend te helpen. Wij kunnen ook hulp inschakelen van de SBD of verwijzen naar externe hulpverleners op dit gebied.

 

3.3.5 Verwijzing naar speciaal onderwijs.

 

Onze school is met een aantal andere basisscholen uit Veenendaal e.o. een samenwerkingsverband met De Windroos, school voor speciaal onderwijs, aangegaan.  Dit alles in het kader van WSNS (Weer samen naar school). Gezamenlijk streven we ernaar zorgleerlingen zolang mogelijk op de reguliere basisschool te handhaven. Daarvoor krijgt het samenwerkingsverband middelen (o.a. gelden) en steun om dit te verwezenlijken. Er is ook de mogelijkheid dat een leerling weer teruggeplaatst wordt naar de basisschool.
           
Als de school ook met hulp van buiten geen kans meer ziet om het zorgkind verantwoord  verder te begeleiden, wordt de ouders geadviseerd het kind aan te melden bij de zorgcommissie waarna aanmelding volgt bij de PCL (Permanente Commissie Leerlingenzorg). Dit laatste geschiedt veelal op advies van de school.

Aan de hand van een onderwijskundig rapport onderzoekt de PCL of het kind wellicht beter in het speciaal onderwijs zou passen. Het onderwijskundig rapport wordt in samenwerking met ouders, leerkracht en IB- er opgesteld. In sommige gevallen kan de PCL ook adviseren het kind op een andere basisschool aan te melden.

 

3.3.5 Hoogbegaafde leerlingen.

 

De afgelopen jaren hebben we binnen ons team aan een beleidsplan gewerkt voor hoogbegaafde leerlingen. In het plan wordt beschreven hoe we omgaan met hoogbegaafde leerlingen of bij leerlingen waarvan we vermoeden dat ze hoogbegaafd zijn. Er zijn verschillende mogelijkheden binnen de school voor (hoog)begaafde leerlingen.

Leerlingen die meer kunnen dan het gebruikelijke lessenpakket biedt, wordt de mogelijkheid geboden om zich in bepaalde leerstof te verdiepen; delen van de leerstof over te slaan en met andere stof bezig te zijn; of éénmalig een groep over te slaan in de onderbouw.

Hoogbegaafde leerlingen kunnen sinds kort een kwartaal lang op woensdagmorgen naar de Plusklas van het samenwerkingsverband van de scholen in Veenendaal. Zij kunnen dan met andere hoogbegaafde leerlingen een eigen programma volgen.

We hebben op school het afgelopen jaar besloten dat leerlingen die de leerstof al beheersen (de leerlingen die bij de CITO LVS toetsen een hoge A score halen) op eigen tempo verder mogen werken in de methode zodat ze zich meer kunnen richten op verrijking en andere uitdagende leerstof. Zij hoeven niet alle sommen te maken, maar maken alleen sommen die voor hen belangrijk zijn. Dit noemen we het compacten. Nadat ze het methodewerk gemaakt hebben, gaan zij aan het werk met Kien, Plustaak of Somplex. Hier zijn verschillende materialen voor aanwezig en er worden komend cursusjaar nieuwe materialen aangeschaft. Ook kan de leerkracht een opdracht uit de methode uitdagender maken door een moeilijkheid toe te voegen.
            Op taal- en wereldoriëntatie gebied is geschikt materiaal aangeschaft. De map Vooruit bijvoorbeeld biedt ook uitdagende lesstof voor deze leerlingen.

 

3.3.6 Overleg/ contact groep 2 / 3.

 

Om de overgang van groep 2 naar groep 3 zo goed mogelijk te laten verlopen wordt het volgende gedaan:aan het eind van de cursus komen de leerlingen van groep 2  een keer een schooltijd in groep 3 om kennis te maken met de nieuwe juf. De leerlingen van groep 3 gaan dan naar groep 4. Verder is er een aantal keer per jaar leerlingbespreking met groep 1-4 en aan het eind van de cursus spreekt de nieuwe juf de leerlingen door met de vorige juf.
            Ieder cursusjaar wordt er eens in de zes weken een bouwvergadering gehouden met gr. 1-2 / 3-4.Daarnaast is er minimaal drie keer overleg van groep 2 en 3 waarin specifieke zaken aan de orde komen en er dus regelmatig overleg plaatsvindt.

 

3.3.7 Diverse werkvormen binnen de school.

 

Een paar jaar geleden volgden we nascholing op gebied van Zelfstandig Werken, klassenmanagement en effectieve instructie. Het afgelopen jaar hebben we dit verder uitgebreid. Komend jaar hopen we hier nog verder mee te gaan. Hieronder staat een korte beschrijving van diverse manieren van werken binnen de school.

Zelfstandig werken:

Bij Zelfstandig Werken wordt het verkeerslicht gehanteerd in diverse groepen: groep 2-7. In groep 1 gebruikt de leerkracht een ketting met een rode en groene kant. In groep 8 wordt geen teken meer gebruikt, wel de werkwijze gehanteerd. Kort gezegd komt deze hier op neer: Rood: leerlingen werken zelfstandig, de leerkracht is niet beschikbaar en helpt alleen leerlingen die op dat moment extra zorg nodig hebben (kiest de leerkracht zelf uit.) Oranje: leerlingen mogen elkaar zachtjes helpen, de leerkracht is nog niet beschikbaar. Groen: leerkracht is weer beschikbaar, leerlingen mogen vragen stellen. De duur van fase rood wordt naar mate de leerlingen ouder worden, steeds langer.

Directe instructie:

De werkwijze ‘Directe Instructie is een werkwijze met drie niveaus’. D.w.z. dat de leerkracht de klas indeelt naar instructie behoefte. Wie weinig tot geen instructie nodig heeft, gaat vrijwel direct aan het werk, anderen krijgen korte instructie en gaan dan aan het werk, een derde groep krijgt uitgebreide instructie en hulp en maakt evt. minder van de les.

Compacten en verrijken:

Het afgelopen jaar zijn we begonnen met het compacten en verrijken voor (hoog) begaafde leerlingen. Er zijn afspraken gemaakt hoe we leerlingen die meer aankunnen (de zogenaamde A+ leerlingen), vooral bij rekenen, extra uitdaging kunnen bieden naast de gewone leerstof. De A+ leerlingen maken aan het begin van het jaar de eerste rekentoets. Als blijkt dat ze het niveau beheersen gaan zij alleen de opgaven van een taak maken die voor hen nodig zijn. Ze werken zelfstandig de sommen door en als ze klaar zijn gaan ze verder met moeilijke opdrachten uit diverse methodes. (Plustaak, Kien, Somplex) Ook mogen ze regelmatig in de hoeken werken.

Tweede leerweg:

Er zijn ook leerlingen die de leerstof niet beheersen. Zij krijgen vaak een poosje RT. Toch kan het zijn dat kinderen op hun eigen niveau verder moeten met een eigen programma. Zij gaan dan verder op de Tweede Leerweg. Deze leerlingen maken zolang mogelijk de minimumstof uit de methode en werken daarnaast in een eigen map die is samengesteld door de leerkracht en RT-er. Als in groep 5 blijkt dat de minimumstof te moeilijk wordt, gaat de leerling verder met een eigen programma. Gekeken wordt op welk niveau de leerling verder kan. Zo proberen we op school zoveel mogelijk bij het niveau van alle leerlingen aan te sluiten.

Werken in hoeken:

Het werken in hoeken is in meerdere groepen ingevoerd. In de groepen zijn verschillende hoeken aanwezig waar de kinderen als ze klaar zijn in mogen werken.

 

In groep 1 en 2 wordt al jaren met hoeken gewerkt. Daar zijn de volgende hoeken aanwezig:

·         poppenhoek

·         bouwhoek

·         spelletjeskast

·         zand/watertafel

Het werken in hoeken is in deze groepen een onderdeel van het lesprogramma. Bij de arbeid naar keuze lessen en andere activiteiten worden de hoeken gebruikt.

 

In de groepen 3 t/m 8 kunnen de volgende hoeken aanwezig zijn. De leerkrachten bepalen zelf welke hoeken zij inrichten in hun groep en kunnen dat ook afwisselen.

·         computerhoek

·         taalhoek

·         rekenhoek

·         leeshoek

·         schrijfhoek

·         bouwhoek

·         teken/knutselhoek

·         aardrijkskundehoek

·         techniekhoek

·         Bijbelhoek

·         ontdekhoek

·         themahoek

·         boekenhoek

·         spelletjeshoek

            In de hoeken zijn materialen/werkbladen aanwezig die aansluiten bij het niveau van de leerlingen. Extra oefeningen, verrijking of verdieping, maar ook creatieve opdrachten zijn te vinden. De kinderen kiezen als ze klaar zijn met hun werk zelf in welke hoek ze gaan werken of waarmee ze aan de eigen tafel gaan werken. Op een aftekenlijst wordt bijgehouden in welke hoek ze al gewerkt hebben om te voorkomen dat ze altijd met hetzelfde bezig zijn. Op het bord is een overzicht te zien van de in de klas aanwezige hoeken. De kinderen zetten een kruisje achter de naam van de hoek die ze kiezen. De leerkracht geeft aan hoeveel kinderen er in een hoek mogen werken. Zo kunnen de andere kinderen zien wanneer een hoek vol is. Als een hoek vol is kiezen ze een andere hoek.

            De komende jaren zal deze werkvorm verder uitgevoerd worden binnen de school.

Deze manieren van werken zijn voor de leerkracht ook een voortdurende scholing: hoe geef ik wat aan wie door?

 

3.3.8 Vertrouwenspersonen binnen de school.

 

Binnen de school zijn twee vertrouwenspersonen aangesteld. Juf Coby Van der Ham voor de groepen 1 t/m 4 en juf Van Garderen voor de groepen 5 t/m 8. De kinderen kunnen bij ernstige problemen zoals bijv. misbruik terecht bij deze personen. De rode postbus in de hal is voor aangifte te gebruiken.

 

 

3.4 Patrimoniumschool: Voortgezet onderwijs. (VO)

 

3.4.1 Procedure in groep 8.

 

            Als een leerling in groep 8 zit moet er een school voor Voortgezet Onderwijs worden gekozen. Daarom wordt in de maand februari van dit cursusjaar de CITO- EINDtoets afgenomen. Samen met de uitslag van de ENTREE- toets uit groep 7 (mei/ juni) en de rapporten (3-8) krijgt de leerkracht een goed beeld van de leerlingen. Op grond van deze gegevens en eigen inzicht en ervaring kan de leerkracht een betrouwbaar advies geven over een vervolgschool voor de betreffende leerling.
            Informatie over VO- scholen wordt door ons verzameld en aan de ouders doorgegeven. Dit gebeurt ook o.a. op de voorlichtingsavond voor het VO in januari, een avond waarop enkele VO scholen zich presenteren aan ouders.
            In de maand januari zijn tevens de schoolkeuzegesprekken. U ontvangt daarvoor een uitnodiging van de leerkracht. Als ouder(s) bepaalt u zelf welk type school en welke VO school uw kind gaat bezoeken. U ontvangt van onze school de inschrijfformulieren, die u thuis invult en op school weer inlevert.

            Onze school stuurt deze tezamen met de door de leerkracht ingevulde informatieformulieren naar de desbetreffende scholen. Van de school van uw keuze ontvangt u een bevestiging.
            De meeste scholen bieden ook in de maand februari / maart gelegenheid tot het bijwonen van proeflessen om de sfeer te proeven en school te leren kennen.

            Na de definitieve schoolkeuze hebben de VO scholen een kennismakingsmorgen/- middag waarop toekomstige leerlingen kennis kunnen maken met hun toekomstige klasgenoten, mentor en leraren (meestal in juni).

Hieronder vindt u een overzicht van de uitstroom van afgelopen twee cursusjaren:

2006-2007

Schooltype

Vmbo kbl/bbl

Vmbo-t

Mavo/havo

Havo/vwo

VWO+

Aantal 44

10

13

7

12

2

Percentage

22,7 %

29,5 %

15,9 %

27,3 %

4,6%

2005-2006

Schooltype

Vmbo kbl/bbl

Vmbo-t

Mavo/havo

Havo/vwo

Aantal 36

8

7

6

15

Percentage

22,22 %

19,44 %

16,66 %

41,66 %

 

3.4.2 De nazorg: contacten VO en BAO na plaat­sing.

 

Een docent van het VO komt bij ons op school om leerlingen te bespreken. De nieuw aangemelde leerlingen én de leerlingen die het vorige cursusjaar naar de desbetreffende school zijn gegaan passeren de revue.

Daarnaast ontvangen we van de scholen een rapportoverzicht gedurende het eerste leerjaar.

 

3.5 Patrimoniumschool :Scholierenongevallenverzekering.

 

            Alle leerlingen zijn via een collectieve verzekering bij de Besturenraad in deze verzekering opgenomen. Deze verzekering is van kracht bij alle activiteiten in schoolverband. U kunt alleen aanspraak maken op deze verzekering als aantoonbaar is dat de school in gebreke is gebleven bij bepaalde activiteiten en duidelijk iets fout heeft gedaan of over het hoofd heeft gezien. Het bestuur en de school dragen geen verantwoordelijkheid voor diefstal van eigendommen van leerlingen en leerkrachten. Ook beschadigingen aan fietsen e.d. kunnen niet op school worden verhaald.

 

3.6 Patrimoniumschool: buitenschoolse activiteiten voor kinderen.

 

            Ieder jaar wordt er voor de leerlingen van groep 5-7 aan het eind van het cursusjaar een sportdag georganiseerd (gemeente Veenendaal.)
            In schoolverband kan er ook deelgenomen worden aan tafeltennistoernooien, dam- en schoolvoetbaltoernooien, avondvierdaagse, korfbalwedstrijden, enz.. Leerlingen uit div. groepen (meestal 5/6 t/m 8) kunnen zich hiervoor opgeven.

            De leerlingen van groep 7 doen mee aan het verkeersexamen. Dit bestaat uit een theoretisch en een praktisch gedeelte dat in de maanden april/ mei afgenomen wordt. Voorafgaand aan het praktische gedeelte vindt op school een fietsenkeuring plaats.


 

 

4 DE LERAREN

 

4.1 Patrimoniumschool: vervanging bij ADV, ziekte, scholing, verlof.

 

Door ziekte, scholing of (ADV)-verlof kunnen leerkrachten afwezig zijn. Het is belangrijk dat het onderwijsproces zoveel mogelijk zijn gewone voortgang heeft. Daarom wordt de hulp ingeroepen van leerkrachten uit de vervangingspool of invallers. We hebben als school een aantal vaste invallers en proberen daarmee in voorkomende gevallen de lege plaats op te vullen.

            Als het echt niet lukt om voor een invaller te zorgen (m.n. in onvoorziene gevallen zoals bijv. bij ziekte), kunnen groepen worden samengevoegd of in het laatste geval naar huis worden gestuurd.
            Het aantal vaste leerkrachten per groep is max. twee.

 

4.2 Patrimoniumschool: de begeleiding en inzet van stagiaires van de PABO.

 

Vanuit de Christelijke Hogeschool Ede en van Christelijke Hogeschool De Driestar uit Gouda krijgen we jaarlijks een aantal studenten. Zij volgen een opleiding voor groepsleerkracht en kunnen bij ons praktijkervaring op doen. Verspreid over het cursusjaar komen er Pabo-1, Pabo-2 , Pabo-3 of Pabo-4 (de zgn. LIO-ers: Leerkracht in Opleiding) studenten. Studenten uit Pabo 1, 2 en 3 komen een week aaneengesloten en gaan dan een aantal weken naar de Pabo om zelf les te ontvangen. Vervolgens komen ze weer een week. Het aantal stagiaires wordt afgestemd op de mogelijkheden binnen onze school en we proberen het aantal te beperken om een zo rustig mogelijke voortgang van het onderwijs te garanderen.

            Aan de andere kant is het voor de toekomst van belang, dat nieuwe leerkrachten worden toegerust; op deze wijze willen we ons steentje daaraan bijdragen.
            De Pabo-4 student begeleidt als afstudeerwerk een groep afwisselend drie dagen per week/ een hele week (10-12 weken). Alle voorkomende (groeps- )werkzaamheden worden door de student gedaan, natuurlijk onder begeleiding van de leerkracht van de groep.

 

4.3 Patrimoniumschool: scholing van leraren.

 

Er wordt naar gestreefd om regelmatig een nascholingscursus met het team te volgen. Dit kan zijn op gebied van eigen vaardigheden of op gebied van methodekeuze.

            Voorheen volgden we nascholing op gebied van Zelfstandig Werken, klassenmanagement en directe instructie. Het afgelopen jaar hebben we dit verder uitgebreid. Het werken in hoeken en het compacten en verrijken van de reken- en taallessen zijn er bijgekomen. Komend jaar hopen we hier nog verder mee te gaan.

Ook vindt er collegiale consultatie plaats. Dat houdt in dat verschillende collega’s bij elkaar in de groep gaan kijken naar een les of werkvorm. Zo kunnen we ook leren van elkaar en ideeën opdoen. Deze manieren van werken zijn voor de leerkracht ook een voortdurende scholing: hoe geef ik wat aan wie door?

                        Daarnaast heeft een aantal collega’s de plicht op zich genomen de cursus Bedrijfshulpverlening (BHV) en/ of EHBO te volgen of bij te houden (wettelijk verplicht).

            Enkele leerkrachten volgen ook individueel een nascholingscursus om zich op een bepaald gebied verder te bekwamen                       

 

4.4 Patrimoniumschool: vergaderingen.

 

            Als team vergaderen we als regel één keer in de veertien dagen. Tijdens de teamvergaderingen worden allerlei zaken besproken: (school)organisatie, vieringen, methodekeuze, werkvormen, onderwijszaken, leerlingen, enz. Indien nodig wordt een vergadering geweid aan één bepaald onderwerp of met een gedeelte van het team belegd.
            Naast teamvergaderingen zijn er bouwvergaderingen (eens per 6 weken) waarin specifieke zaken worden besproken aangaande desbetreffende groepen; aparte leerlingbesprekingen (per bouw); en er vindt (directie)overleg plaats met IB- er/ RT- er of ICT- er.


 

 

5 DE OUDERS

 

5.1 Patrimoniumschool: het belang van de betrokkenheid van ouders.

 

            Een goede band tussen de school en het gezin is belangrijk en noodzakelijk. We hebben immers gemeenschappelijke doelen met onze kinderen. U als ouder kiest voor uw kind(eren) een school die zo goed mogelijk aansluit bij de levensovertuiging en de thuissituatie van het gezin. Hiermee is niet gezegd dat de verantwoordelijkheid van de ouders dan ten einde is. Er wordt verwacht dat u als ouders met de school meedenkt en meeleeft. Wij verwachten, dat u betrokken bent bij de school, geïnteresseerd bent in wat zich binnen de school afspeelt, dat u positieve en/ of negatieve bevindingen aan ons doorgeeft zodat wij onze winst daarmee kunnen doen en natuurlijk ook dat u de school en het schoolteam in uw gebed opdraagt en op een respectvolle wijze over de leerkrachten spreekt.

            Jaarlijks hopen we het nieuwe cursusjaar te openen met een ‘Sing In’. Hierbij stellen wij uw aanwezigheid bijzonder op prijs.Dit jaar wordt het gehouden The Shelter.

            Om het jaar vindt er op onze school een projectweek plaats. Aan het einde van die periode stellen wij de school ‘s avonds open zodat u met uw kind en andere belangstellenden het werk in de klassen kunnen bekijken.

            Om het jaar is er een jaarafsluiting met ouders en leerlingen. Er wordt dan een spel georganiseerd waar iedereen aan mee kan doen.

Elk jaar wordt er op school een informatieve ouderavond georganiseerd

 

5.2 Patrimoniumschool: informatie aan ouders.

 

Onze schoolkrant verschijnt twee per jaar, in februari en in juni/ juli, net voor de zomervakantie. De schoolkrant wordt gevuld door leerlingen, personeel en evt. bestuur en mr. Uw eventuele bijdragen/ opmerkingen in welke vorm dan ook zijn welkom bij de directie.
            Naast de schoolkrant houden wij u ook op de hoogte van de activiteiten in en om de school middels de nieuwsbrief die de laatste schoolwoensdag van de maand verschijnt en die wij met de oudste uit een gezin meegeven. Hierin vindt u de meest actuele informatie van en over de school.            Eénmaal per jaar verschijnt deze schoolgids met allerhande nuttige en bruikbare informatie.

 

5.3 Patrimoniumschool: inspraak/ medezeggenschapsraad.


            De medezeggenschapsraden van de vier hervormde scholen hebben een deel van hun verantwoordelijkheid afgedragen aan de GMR (Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad). De GMR geeft adviezen en neemt besluiten over onderwerpen die met het beleid van de school of het bestuur van de Stichting Hervormde Scholen te maken hebben. De GMR bestaat uit ouders en leerkrachten die deel uit maken van de MR Deze MR behandelt zaken, die alleen onze school aangaan en stuurt de GMR-leden op pad met vragen of stemadviezen. Jaarlijks worden er verkiezingen gehouden voor één of meerdere plaatsen in de MR.

            De taak van de MR is vooral een adviserende taak. In bepaalde zaken kan ook om instemming gevraagd worden. De MR is betrokken bij verschillende schoolzaken, stemt in met het formatieplan, geeft tips en denkt mee.

 

namens de ouders

namens het schoolteam

1. mw.L.C. Stolk (secr)

1. mw. C. van Rekum-Worst

2. mw. W. van den Heuvel- Bouman

2. mw. J. Griffioen-Schaap (voorz.)

3. dhr. M.P. Kleiberg

3. mw. J.P. van Aalderen-van Dam

4. dhr.O.H. Pitlo

4. dhr. J. Hendriksen

 

In het hoofdgebouw ligt een exemplaar van het reglement van de M.R. voor u ter inzage.
            Ouders binnen de MR zijn gekozen uit ouders die één of meerdere kinderen op onze school hebben, de grondslag en doelstellingen van de school onderschrijven en kerkelijk meelevend zijn. Ze worden gekozen voor een periode van drie jaar en kunnen één keer voor nog eens drie jaar herkozen worden. Een ouder kan dus maximaal 6 jaar ononderbroken in de MR zitten (zie verder reglement).

5.4 Patrimoniumschool: ouderactiviteiten.

5.4.1Hulpouders.

 

            Ouders zijn op vele manieren actief in school. Een moderne basisschool kan niet zonder. De medezeggenschapsraad (M.R.) en Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad (G.M.R.) spelen een belangrijke rol in school. Maar ook andere ouders zijn actief onder en na schooltijd. Een paar voorbeelden:

hulp bij het brigadieren

hulp bij het afnemen van AVI testen

hulp bij het computer lezen

hulp bij het niveau lezen

hulp bij het begeleiden van een groepje kinderen tijdens een excursie

hulp bij het knutselen

hulp bij sportactiviteiten
-           enz.enz.

 

            Aan het begin van het schooljaar krijgen de ouders een enquêteformulier waarop aangegeven kan worden waarmee ouders willen assisteren. We hopen een beroep op u te kunnen doen om ons met één van de activiteiten te helpen.

 

5.4.2 Overblijven.

 

            De school is wettelijk verplicht tot het zorgen van opvang voor leerlingen tussen de middag. Ook bij ons is er de mogelijkheid tot overblijven. De kosten zijn € 1,-- per keer, te voldoen aan de overblijfmoeder. Uw kind geeft, als het af en toe eens overblijft, aan de leerkracht en de overblijfmoeder door dat het die dag overblijft. Kinderen die wekelijks overblijven hoeven dit niet te doen.
            Uiteraard zijn er wel regels voor het overblijven opgesteld, waaraan leerlingen zich dienen te houden. Het gaat dan om regels van fatsoen tijdens het eten, om eerbied bij het beginnen en eindigen en om de houding t.o.v. de overblijfmoeder. Wanneer dat problemen geeft, is het niet uitgesloten dat we leerlingen voor een periode verplichten thuis te gaan eten, temeer ook omdat het overblijven door vrijwilligers, tegen een kleine vergoeding, wordt georganiseerd. Het overblijfgeld wordt gebruikt om de overblijfmoeder te betalen en. om evt. speelgoed e.d. aan te schaffen.

 

5.4.3 Gebedskring.

 

In het cursusjaar 2002-2003 is een gebedskring opgestart op initiatief van ouders. We zijn als school zeer blij met dit initiatief, omdat gebed (ook het persoonlijke gebed) onmisbaar is voor de school. In eerste week van de maand komt de kring, die uit enkele ouders bestaat, bij elkaar. Ze komen samen op school, donderdagmorgen, 8.40u. Gebedspunten worden aangedragen door het team, komen uit de nieuwsbrief, of worden gemeld. Om te voorkomen dat er over mensen wordt gepraat in plaats van voor gebeden, worden er geen namen genoemd, behalve in gevallen van ziekte of overlijden.

U kunt altijd een bijéénkomst bijwonen. Neemt u dan contact op met school tel. 51 05 31 / 51 26 16.

5.5 Patrimoniumschool: klachtenprocedure.

 

            Als school zijn we aangesloten bij de Landelijke Klachtencommissie Primair en Voortgezet Onderwijs, ingesteld door de Besturenraad Protestants Christelijk Onderwijs. De overheid eist van scholen per 1 augustus 1998 de vaststelling van een klachtenregeling en de instelling van een klachtencommissie of de aansluiting bij een klachtencommissie. Wij hebben ervoor gekozen ons aan te sluiten bij een Landelijke Commissie.
            Voordat u een gang maakt naar de bovengenoemde commissie dient u uiteraard de normale procedure doorlopen te hebben.
De normale gang van zaken betreffende klachten staat hieronder nog eens beschreven.
            Allereerst gaat u naar de betreffende leerkracht indien het een leerlingenzaak betreft. Indien er geen oplossing tot stand komt schakelt u de directie in. Tenslotte kan het bestuur benaderd worden als de voorgaande procedure niet tot een oplossing leidt. Bij andersoortige klachten, niet over leerlingenzaken, gaat u eerst naar de directie waarna eventueel de weg naar het bestuur nog kan volgen.
            Een volledig afschrift van het reglement kan op aanvraag bij de directeur worden verkregen. We hopen natuurlijk dat we met elkaar in staat zullen zijn de gang naar de klachtencommissie te voorkomen.

 

5.6 Patrimoniumschool: ouderbijdrage.

 

            Onze school kent, zoals zovele scholen, een ouderbijdrage. Voor de cursus 2007-2008 is, met instemming van bestuur en MR het bedrag € 42,50 per kind vastgesteld en € 21,25,-- per kind voor leerlingen die na 1 januari op school komen.De bijdrage voor alle leerlingen hetzelfde, omdat de kosten voor alle leerlingen ook hetzelfde zijn. De ouderbijdrage bestaat uit twee delen. Een vrijwillig deel en een verplicht deel.

            Uit de vrijwillige ouderbijdrage worden alle jaarlijkse kosten betaald zoals: sportdag, vieringen, kerstboeken, excursies, enz. Uit het verplichte deel worden schoolreis en kamp betaald. In een van de bijlagen achterin vindt u een korte verantwoording van de inkomsten en uitgaven.

Aan het begin van het schooljaar ontvangt u een brief, waarin alles staat over de besteding en de wijze van betaling (evt. in termijnen).

            Vermeld dient te worden dat een deel van de bijdrage vrijwillig is. Wij adviseren u deze te betalen. U bent in één of twee termijnen van alle jaarlijkse kosten af (die u anders toch had moeten betalen). Het gedeelte voor de schoolreizen en kamp is wel verplicht. U kunt niet achteraf per onderdeel betalen. Als u niet betaalt kan uw kind van de activiteiten uitgesloten worden en deelt niet mee in de geschenken of traktaties. Verder is het voor de school veel gemakkelijker dat alles centraal wordt verwerkt.


 

6 OVERIGE ZAKEN.

 

6.1 Patrimoniumschool: Vieringen.

 

6.1.1 Verjaardagen leerlingen/ personeel / (groot) ouders

 

            Als de kinderen jarig zijn, mogen ze trakteren. De leerlingen trakteren in hun eigen groep; daarnaast mogen ze in de andere groepen van het gebouw de leerkrachten een traktatie aanbieden. Dat mag best hetzelfde zijn als voor de kinderen, u hoeft beslist geen uitzondering te maken. We adviseren het verstandig snoepen en trakteren, d.w.z. liefst geen zoete versnaperingen, maar bijv. iets hartigs, of iets van fruit. Werkt u s.v.p. mee aan verstandige traktaties!
            Bij de verjaardagen van de groepsleerkracht brengen de kinderen een geldbedrag mee voor een gezamenlijk cadeautje. De verjaardagen van de groepsleerkrachten worden in de regel gevierd op of rond de dag zelf.
            Wanneer de ouders (gr. 1 ) of grootouders (gr.1 & 2) jarig zijn, mogen de kinderen van groep 1 en 2 een plaat kleuren of  een tekening maken, zodat uw kind een eigen cadeautje kan geven. Graag één week van te voren aan de leerkracht doorgeven wanneer betreffende persoon jarig is.

 

6.1.2 Geboorte, huwelijk, afscheid.

 

            Ter gelegenheid van huwelijk en gezinsuitbreiding van leerkrachten mogen de leerlingen uit de betreffende groep een bedrag aan geld voor een gezamenlijk cadeau meebrengen.
In geval van huwelijk gaat de groep van de desbetreffende leerkracht met de bus of met eigen vervoer naar de bruiloft. Bij afscheid van een leerkracht mogen de leerlingen uit de betreffende groep een klein bedrag meebrengen voor een gezamenlijk cadeau. Een cadeau namens de school wordt door bestuur en personeel verzorgd. Bij het verlaten van de basisschool worden de ouders van de leerlingen van groep 8 verzocht de activiteiten van de afscheidsdag mee te helpen regelen, uiteraard in overleg met de groepsleerkracht(en) van groep 8. Vanuit de school ontvangen de leerlingen een Bijbel of dagboek en een getuigschrift.

 

6.1.3 Vieringen Christelijke feestdagen

 

De Christelijke feestdagen vormen mede de hoogtepunten in het schooljaar. We hebben de volgende opzet.
Met ouders: jaarlijks worden Kerstfeest of Paasfeest afwisselend per jaar gevierd met ouders erbij. Groep 1-4 in eigen lokaal, groep 5-8 in de Sionskerk. Als de groepen 1-4 Kerstfeest vieren met ouders, dan viert de bovenbouw Paasfeest met ouders. En omgekeerd. Ouders kunnen dan, als hun kinderen in beide gebouwen zitten, twee vieringen meemaken.
            Op bid- en dankdag wordt er een gezamenlijke viering met de Beatrixschool gehouden in Sionskerk (’s morgens om 11.00 u.) Een opzet rond een bijbelverhaal is uitgewerkt door een commissie van leerkrachten van de scholen en is in de week ervoor in de klassen aan de orde geweest. Eén van de plaatselijke Hervormde predikanten verleent zijn medewerking hieraan.
Klassikale vieringen: De overige vieringen houden we “gewoon” in de klas. Om toch het bijzondere van de feestdagen te benadrukken besteden de leerkrachten er extra aandacht aan, bijv. d.m.v. liederen en verwerkingen (boekjes).

 

6.1.4 Sinterklaas

 

De 5 december- viering wordt in de groep gehouden. Sinterklaas komt op school met een aantal zwarte pieten die op originele wijze worden binnengehaald. De leerlingen mogen verkleed als zwarte piet op school komen.
            Vanuit school ontvangt iedere leerling van groep 1-4 een presentje. De leerkrachten kopen deze cadeaus in. De leerlingen van groep 5- 8 kopen voor elkaar een cadeautje, maken zelf een surprise (en gedicht).

 

6.1.5 Moederdag/ vaderdag.

 

Voor moeder- en vaderdag wordt er inde groepen 1-4 iets gemaakt. Dit krijgt uw kind tijdig mee naar huis, zodat ze u daarmee op de bestemde dag kunnen verrassen.

 

6.2 Patrimoniumschool: schoolondersteunende diensten.

 

6.2.1 De schoolbegeleidingsdienst.

 

Onze school is bij de Schoolbegeleidingsdienst “Centraal Nederland” aan de Kerkewijk te Veenendaal aangesloten. Vaste schoolbegeleidster voor onze school is mw. Karin Postma. Op het gebied van de leerlingbegeleiding bestaat die begeleiding, naast advisering, uit het onderzoeken en testen van leerlingen met bepaalde problemen. De uitslag van zo’ n test wordt altijd met de ouders van de leerling doorgesproken. Een ander groot gebied van de hulpverlening betreft de systeembegeleiding. Schoolbegeleiders gaan dan samen met het schoolteam aan de slag om bepaalde onderdelen van het onderwijs te verbeteren.

 

6.2.2 De schoolarts.


           
Jaarlijks worden alle kinderen van groep 2 en groep 6  aan een geneeskundig onderzoek onderworpen. De leerlingen worden door de schoolarts onderzocht.

            Daarnaast zullen er kinderen worden opgeroepen naar aanleiding van een vorig onderzoek voor controle van bijv. de ogen, het gehoor, de houding etc. Als dat wenselijk wordt geacht, worden ook leerlingen door de leerkracht of de ouders bij de schoolarts aangemeld voor onderzoek. De ouders/ verzorgers worden hiervan tijdig schriftelijk op de hoogte gesteld.

 

6.2.3 Logopedie

 

            De logopedist onderzoekt de kinderen van groep 2 om te zien of daar spraak/taal problemen zijn. De leerlingen uit alle groepen van de school kunnen ook door de leerkracht bij haar aangemeld worden voor onderzoek. De onderzoeken en controles komen voor rekening van de gemeente. Behandelingen worden niet meer via schoollogopedie gegeven. U dient zelf naar een logopedist te gaan voor behandeling.

zijn.

 

6.2.4. Schoolfotograaf: foto Koch

Met de schoolfotograaf is afgesproken dat eens in de twee jaar individuele foto’ s, broertjes/ zusjesfoto’s en groepsfoto’ s gemaakt worden. Het tussenliggende jaar alleen een groepsfoto .
            U ontvangt via de nieuwsbrief informatie omtrent de datum en andere zaken.Dit cursusjaar is alleen de groepsfoto aan de beurt.

 

6.3 Patrimoniumschool: overige (regel)zaken.

 

6.3.1 Schoolmelk.

 

In de pauze en/ of bij het overblijven zijn er kinderen die schoolmelk drinken. Er kan gekozen worden uit verschillende producten. Wilt u, dat uw kind op school melk krijgt, dan kunt u bij meester Van den Bruinhorst (dependance) en juf Jannet van de Vliert (hoofdgebouw) een aanmeldingsformulier verkrijgen. Het ingevulde formulier kan via school naar Campina verzonden worden. De betaling (afhankelijk van het product jaarlijks +/- €45, =) geschiedt echter rechtstreeks via bank of giro aan de melkleverancier. Indien u niet op tijd betaald, stopt de levering automatisch.
            Ook zijn er op school wijzigingskaarten waarmee u een productwijziging of stopzetting van het abonnement kunt regelen. Voor alle vragen rond het schoolmelkabonnement kunt u bij bovengenoemde leerkrachten terecht. De eerste 2 dagen na elke vakantie is er nog geen schoolmelk. Dan moeten de kinderen dus drinken van huis meenemen. De leerlingen die niet via de school melk drinken, kunnen zelf iets te drinken meebrengen.

 

6.3.2 Zending/ adoptie

 

Iedere maandagmorgen halen we geld op voor de diverse organisaties op het terrein van zending, evangelisatie en ontwikkelingswerk. Wilt u s.v.p. uw betrokkenheid laten blijken door uw kinderen op maandag iets van onze (financiële) overvloed te laten “offeren”?.
            Daarnaast heeft de school 4 kinderen financieel geadopteerd via de Stichting “Woord en Daad”. Door deze hulp ontvangen de kinderen voedsel, kleding en onderwijs.

 

6.3.3 Gevonden voorwerpen.

 

In de hal van het hoofdgebouw staat de bak “gevonden voorwerpen”. Al datgene wat door onderwijsgevenden en/ of leerlingen gevonden wordt, komt in deze bak  terecht. De bak wordt na rondgang door de school van tijd tot tijd geleegd.In de dependance in deze bak in beheer bij meester Hendriksen.

 

6.3.4 Laarzen.

 

Als kinderen met laarzen naar school komen, i.v.m. weersomstandigheden, kunt u ze een paar pantoffels, schoenen of extra sokken meegeven. De laarzen moeten op de gang blijven staan. Voorzie de laarzen, maar ook jassen, gymkleding en andere zaken van naam!

 

6.3.5 Besmettelijke ziekten, hoofdluis,  e.d.

 

Heeft uw kind een besmettelijke ziekte, - infectie of last van hoofdluis, geef dit dan door aan de leerkracht van uw kind. T.a.v. hoofdluis dient u alert te blijven, daar het steeds de kop op steekt. Om te proberen de hoofdluis uit te bannen, is er een groep hoofdluisdeskundigen (moeders van leerlingen) actief. Er is afgesproken om na iedere vakantie de leerlingen te controleren. Blijf echter ook zelf controleren, ook de kleding (met name de jas). Op school zijn folders te verkrijgen waarin precies omschreven staat wat u kunt doen ter voorkoming van en ter behandeling tegen hoofdluis. Er zijn luizencapes aanwezig op school. Als er in een bepaalde groep hoofdluis is geconstateerd moeten de leerlingen van de groep hun jas daarin ophangen.

 

6.3.6 Fietsen.

 

Op de fiets naar school komen moet zoveel mogelijk beperkt worden: het is onmogelijk alle fietsen te stallen als ieder vrij was om op de fiets te komen. Verder willen we voorkomen dat de fiets onnodig wordt beschadigd (door vallen of anderszins) of ten prooi valt aan vandalisme (vernielingen/ diefstal). Er zijn daarom grenzen ingesteld voor de dependance (zie bijlage). We zullen dit regelmatig controleren, elk kind wordt, bij overtreding, eenmaal gewaarschuwd. Houdt u als ouder(s) er ook toezicht op. Alvast bedankt voor uw medewerking.

 

6.3.7 Bewegingsonderwijs.

 

            De groepen 3 t/m 8 hebben volgens rooster gymnastiek in de gymzaal. Het dragen van gymschoenen is verplicht! Er mag niet op kousen worden gegymd. Bij goed weer kan uitgeweken worden naar het schoolplein, waar een buitenles wordt gegeven.
            Het bewegingsonderwijs voor de groepen 1 en 2 wordt in het speellokaal gegeven. Bij bewegingsonderwijs gaan bovenkleding, schoenen en kousen uit om goed te kunnen bewegen. De kinderen dragen tijdens deze lessen gym- of balletschoenen. Wilt u voor uw kind een paar gymschoenen aanschaffen? (A.u.b. voorzien van naam!) Het gymrooster is als volgt (onder voorbehoud van wijzigingen): (alle gymlessen zijn in de gymzaal aan de Binnenronde):

 

dinsdag

Tijd

Groep

  1.  

08.30-09.15

Groep 8b

  1.  

09.15-10.00

Groep 8 b

  1.  

10.00-10.45

Groep 8a

  1.  

10.45-11.30

Groep 6

  1.  

14.45-15.30

Groep 7

Donderdag

Tijd

Groep

  1.  

08.30-09.15

Groep 5a (buiten zwemweken)

  1.  

09.15-10.00

Groep 5b (buiten zwemweken)

  1.  

10.00-10.45

Groep 7

  1.  

10.45-11.30

Groep 6

Vrijdag

Tijd

Groep

  1.  

08.30-09.15

Groep 4b

  1.  

09.15-10.00

Groep 3b

  1.  

10.00-10.45

Groep 3a

  1.  

10.45-11.30

Groep 4a

  1.  

13.15-14.00

Groep 5a

  1.  

14.00-14.45

Groep 8a

  1.  

14.45-15.30

Groep 5b

 

6.3.8 Zwemonderwijs.

 

 

 

De leerlingen van groep 5 krijgen op de donderdagmiddag één lang lesuur (45 min.) zwemonderwijs in het Valleibad. (30 weken per jaar) De leerlingen worden met de bus van en naar het zwembad vervoerd. De bus vertrekt om 13.10u! van school. De buskosten zijn voor eigen rekening.
U kunt als ouder ook zelf uw kind voor particuliere zwemles opgeven.

6.3.9 Schoolreis, -kamp.

Jaarlijks gaan de groepen 2 t/m 7 één dag op schoolreis (mei/ juni) en groep 8  3 dagen op schoolkamp (in oktober).Groep 3-4 gaan gezamenlijk naar een locatie en groep 5, 6 en 7 of gezamenlijk of apart. Groep 8 gaat op kamp. De kosten worden, voor zover mogelijk, beperkt gehouden en voldaan uit de ouderbijdrage.

6.3.10 Postzegels sparen

 

            U kunt uw oude postzegels meegeven aan uw kind naar school. In beide gebouwen staat een ton waarin ze verzameld worden. De opbrengst gaat naar de Zending en Woord en Daad. Graag ruim uitscheuren. Bij voorbaat dank.

 

6.3.11 Schoolboeken.

 

            We willen het nogmaals benadrukken: schoolboeken en schriften moeten goed verzorgd en in een goede tas (geen plastic tas, die biedt geen bescherming) vervoerd worden. Wilt u daar met ons op toezien?

 

6.3.12 Ziekmeldingen.

 

Wilt u bij ziekte van uw kind tijdig een berichtje geven? Voor het hoofdgebouw tel. 51 05 31 en de dependance tel. 51 26 16. Graag tussen 8.10u en 8.30u. Omdat we op de maandag- en vrijdagmorgen om 8.00u weekopening c.q. –sluiting hebben graag na 8.15u bellen. Mocht u het onverhoopt vergeten zijn te bellen in die tijd, bel dan alsnog, we weten graag wat er aan de hand is.

 

6.3.13 School T-shirt.

 

Ook dit cursusjaar kunt u een T-shirts met ons logo erop kopen. Van de meest gangbare maten hebben we een voorraad op school (hoofdgebouw). Kindermaten kosten € 6,00 en S,M,L,XL maten € 7,50. U kunt op de donderdagmiddag terecht bij juf Janita die het onder haar beheer heeft.

 

6.3.14 Pleinwacht.

 

Een kwartier voor aanvang van de school en in de pauze is er pleinwacht op het schoolplein. Wilt u daarom uw kinderen niet te vroeg naar school laten gaan?

 

6.3.15 Hoofddeksels.

 

Om duidelijkheid te scheppen en één lijn te trekken is binnen de SHS scholen besloten om het dragen van hoofddoekjes, petten, hoeden ,o.i.d. niet toe te staan tijdens de lessen. In pauzes en voor en na schooltijd geldt dit natuurlijk niet.

 

6.3.16 Sponsoring.

 

Onze school doet niet aan sponsoring.

 


 

7 REGELING SCHOOL- EN VAKANTIETIJDEN

 

7.1 Patrimoniumschool: tijden en verlof.

 

7.1.1 Schooltijden.

 

In de eerste vier jaren van de basisschool moeten de kinderen minimaal 3520 uur aan het onderwijs deelnemen en in de groepen 5 t/m 8 minimaal totaal 4000 uur.
Omdat de leerlingen in twee gebouwen gehuisvest zijn (hoofdgebouw en dependance) zijn de schooltijden wat betreft het begin en het einde voor alle leerlingen hetzelfde. De schooltijden zijn als volgt:

 

 

groep 1 t/m 4

groep 5 t/m 8

- ’s morgens van 8.30  - 11.45 uur

- ’s morgens van 8.30  - 11.45 uur

(woensdagmorgen tot 12.15 uur)

(woensdagmorgen tot 12.15  uur)

-’s middags van 13.15 – 15.30 uur

-’s middags van 13.15 – 15.30 uur.

Woensdag- en vrijdagmiddag vrij.

Woensdagmiddag  vrij

 

7.1.2 Regels voor aanvang en einde schooltijd.

 

Om 8.25u en 13.10u gaat de eerste bel. Dan mogen de leerlingen op het hoofdgebouw naar binnen. Uiterlijk 8.30 of 13.15u moeten de kinderen binnen zijn en wordt van de ouders (groep 1) verwacht dat zij de klas hebben verlaten. Let u a.u.b. op deze tijden, zodat de lessen kunnen beginnen. De leerkrachten zorgen ervoor dat de kinderen om 11.45  (12.15) of 15.30u naar buiten komen en u ze bij het hek af kunt halen.
            Op de dependance gaan de leerlingen bij de eerste bel, 8.25u en 13.10u, op het plein in de rij staan en worden ze door de leerkracht naar binnen gehaald. De leerkrachten sluiten na de eerste bel (11.40,  12.10 (woe) en 15.25u) de morgen/ middag af en de leerlingen kunnen na de tweede bel (11.45, 12.15 (woe) en 15.30u) naar huis.

Schoolplein.
            Wat betreft de pleintijden gelden de volgende afspraken: de leerlingen mogen ’s morgens max. een half uur van tevoren op het plein komen; dus om 8.00. ’s Middags een kwartier; 13.00u. Bij de dependance gaat het hek tussen 12.00u. en 13.00u. op slot. Alleen de overblijvers zijn dan op school en kunnen op het plein. Na schooltijd moet het plein worden verlaten als de laatste leerkracht naar huis gaat en het hek wordt gesloten. Op het plein mag dan niet meer worden gespeeld!

 

7.1.3 Maatregelen preventie schoolverzuim.

 

 In overleg met de directie van de school kan op reguliere basis aan leerlingen vrijaf gegeven worden.

 Leerlingen die zonder medeweten van het onderwijspersoneel de school langere tijd verzuimen, zijn in overtreding. In voorkomende gevallen worden hun namen doorgegeven aan de bevoegde leerplichtambtenaar van de gemeente.
Iedere leerkracht heeft een absentielijst. Daarop worden afwezige leerlingen geregistreerd. Deze lijsten zijn voor betrokken personen ter inzage.

 

7.1.4 Verzoeken om vrijstelling van schoolbezoek.

 

Een paar dagen extra vrij van school omdat u met uw gezin wat eerder of langer op vakantie wil dan de vastgestelde schoolvakanties?
Sinds de Leerplichtwet per 1 augustus 1994 werd aangescherpt, is verlof in zulke gevallen alleen nog mogelijk als de aard van het werk van één van de ouders maakt dat het niet anders kan.
            Vrijstelling van schoolbezoek voor vakantie moet tegenwoordig minstens zes weken tevoren worden aangevraagd  bij de directie en er is een verklaring van de werkgever voor nodig, waaruit blijkt, dat verlof binnen de officiële schoolvakantie niet kan.Het is alleen mogelijk als u kunt aantonen dat het om de enige gezinsvakantie van dat jaar gaat.
            Vrijstelling van schoolbezoek wordt hooguit eenmaal per jaar toegestaan, voor ten hoogste 10 schooldagen. De eerste twee weken van het nieuwe cursusjaar zijn uitgesloten.
            Wie door ziekte pas later van vakantie kan terugkomen, nadat de scholen alweer zijn begonnen, dient een doktersverklaring uit het bezochte land bij zich te hebben. Uit die verklaring moeten het tijdstip en het karakter van de ziekte blijken.
            Ouders die in aanmerking willen komen voor vrijstelling van schoolbezoek voor hun kinderen, kunnen daarvoor bij de directie een formulier krijgen of de bijlage achter uit deze schoolgids gebruiken. Wordt een verzoek ingediend voor maximaal 10 schooldagen, dan beslist de schooldirectie erover. Gaat het eventueel om een verzoek voor een langere periode, dan wordt de leerplichtambtenaar van de gemeente ingeschakeld.

 

7.1.5 Verlofregelingen voor kinderen (inzake familie- omstandighe­den)

 

Bruiloft/ jubilea e.d.: voor dit soort zaken is het voldoende dat u uw kind(eren) een briefje mee geeft met daarop uw verzoek om vrijaf (datum/ tijd enz.). Dit briefje geeft uw kind (evt. via de leerkracht) aan de directeur en die kan/ mag hiervoor vrij geven.

Dokter/ tandarts e.d.: probeer om dit soort bezoeken niet onder schooltijd te laten plaatsvinden. Kan het echter niet anders, dan een briefje mee naar school met datum/ tijd. De leerkracht mag hiervoor vrij geven.

            De directeur is verplicht de leerplichtambtenaar mededeling te doen van een ongeoorloofd schoolverzuim. Tegen die ouders, die hun kind(eren) zonder toestemming van school houden, kan proces verbaal worden opgemaakt.

7.2 Patrimoniumschool: vakanties cursusjaar 2007-2008.

Studiemiddag gr. 1-2

Dinsdag 25-09-‘07

Studiedagen gr. 1-8

do.19-10-’07 t/m vr. 20-10-‘07

Herfstvakantie

22-10-’07 t/m 26-10-‘07

Sinterklaas

Geen extra vrij

Kerstvakantie

24-12-‘07 t/m 04-01-‘08

Extra vrij onderbouw

vrijdagmorgen 21-12-‘07

Voorjaarsvakantie

25-02-’08 t/m 29-02-‘08

Paasvakantie

vr. 21-03-‘08 en ma. 24-03-‘08

Extra vrij onderbouw

dinsdag 25-03-‘08

Meivakantie (+ Hemelvaart + Pinksteren)

do. 01-05-’08 t/m ma. 13-05-‘08

Extra vrij onderbouw

di. 14-05-’08 t/m vr. 16-05-‘08

Extra vrij onderbouw

vr. 06-06-‘08

Juni week

ma. 16-06-’08 t/m vr. 20-06-‘08

Vergadermiddag

maandag 30-06-‘08

Zomervakantie

vr.mi 18-07-’08 t/m vr.29-08-‘08

 

7.3 Patrimoniumschool: spreekuren.

 

Als u de directeur wilt spreken dan kan dat altijd na telefonische afspraak of een afspraak gemaakt op school. Zijn het kleine zaken, dan kan het meestal direct, anders wordt een afspraak gemaakt.Wilt u spreken met een leerkracht dan kan dat na schooltijd op school of evt. na afspraak thuis.

 


 

 

8 NAMEN EN ADRESSEN, EXTERNE CONTACTEN.

 

8.2.8 Buitenschoolse opvang

 

Inmiddels is per 1-1-2007 de Wet Dagarrangementen van kracht geworden.. Deze wet, die integraal deel uitmaakt van de Wet op het Primair Onderwijs, houdt onder andere in dat basisscholen vanaf 1 augustus 2007 buitenschoolse opvang moeten bieden  tussen 7.30 ’s ochtends en 18.30 ‘s avonds, zowel op reguliere schooldagen (voor- en naschoolse opvang), als op dagen dat de basisschool gesloten is, zoals dat het geval is bij verlofdagen en tijdens schoolvakanties.

 

Het bestuur van de SHS / CPOV, waar onze school deel van uitmaakt, heeft ervoor gekozen om deze opvang onder te brengen bij Kwink Kinderopvang BV.

 

Daartoe zijn met Kwink duidelijke afspraken gemaakt, die onder andere betrekking hebben op :

·         De kwaliteit van de opvang

·         Het pedagogisch kader

·         De wettelijk gestelde eisen

·         Speelruimte voor de kinderen, zowel binnen als buiten

·         De veiligheid van de kinderen

·         De hygiëne op de opvanglocatie

·         Inspraakmogelijkheden voor ouders

Al deze afspraken zijn schriftelijk vastgelegd en zullen in de loop van het schooljaar 2007-2008 worden geëvalueerd.

 

Wat betekent dit praktisch voor u als ouder?

·         u schrijft uw kind in bij Kwink via de website www.kwink.nl of via een inschrijfformulier dat u telefonisch kunt opvragen (0318-518036)  U kunt kiezen voor opvang tijdens schoolweken, eventueel aangevuld met vakantieopvang, of voor alléén vakantieopvang..

·         vervolgens doet Kwink u uiterlijk 3 maanden voor de gewenste startdatum een plaatsingsaanbod

·         indien de gewenste dagen en/of locatie niet lukt, overlegt Kwink met u over alternatieven

·         Kwink biedt u ter ondertekening een plaatsingsovereenkomst aan (u heeft na ondertekening een opzegtermijn van 2 maanden)

·         de belastingdienst vergoedt in veel gevallen een aanzienlijk deel van de kosten via de kinderopvangtoeslag. Of u hiervoor in aanmerking komt en hoe hoog de bijdrage is, kunt u nalezen op www.toeslagen.nl. Voor meer informatie kunt u ook bellen met de afdeling Plaatsingen van Kwink.

 

Voor alle duidelijkheid willen we benadrukken dat Kwink op voorhand niet kan garanderen dat de door u gewenste opvangdagen op de door u gewenste locatie beschikbaar zijn. Het aantal beschikbare plaatsen is nu eenmaal beperkt. Is de door u gewenste combinatie van opvangdagen, opvanglocatie en startdatum niet mogelijk, dan overlegt Kwink met u over de mogelijke alternatieven om op die manier tot de meest geschikte oplossing te komen.

 

Uitgebreide informatie over de naschoolse opvang (én dagopvang cq. peuterspeelzalen voor jongere broertjes of zusjes tot 4 jaar) van Kwink kunt u nalezen op www.kwink.nl. U kunt ook telefonisch een informatiepakketje aanvragen. Wellicht gaat uw voorkeur uit naar gastouderopvang, ook daarvoor kunt u zich bij Kwink inschrijven

 

Wilt u eerst eens een indruk krijgen hoe het er bij de naschoolse opvang aan toe gaat? U bent van harte welkom om met uw kind een kijkje te nemen op de locaties van Kwink. Wij verzoeken u dan wel vooraf een afspraak te maken. Voor adressen en telefoonnummers van de locaties zie www.kwink.nl of bel 0318 - 518036.

 

 

 


 

 

Schoolpsalmen SHS Veenendaal cursusjaar 2007/2008

Zondagen

Onderbouw

Bovenbouw

9  sept.

9:11

43:3

16 -

136:2 *

42:5

23 -

135:2

130:2

30 -

146:1

107:16

 

 

 

7 okt.

81:1 *

125:1

14 -

74:2

97:1

21 -

Geb. Des H: 8

102:15

28 -

Morgenz: 1 *

72:1

 

 

 

4 nov.  hervdg

46:6

Vaste Burcht: 1

11 -  (herh.)

135:2

43:3

18 -

141:3

119:88

25 -

9:2 *

27:7

 

 

 

2 dec.

10 Geboden: 1

118:1

9 -

Lofz. V. M.: 3

98:1

16 -

Lofz. V. Z.: 5

89:3

23 -  Kerst

Lofz. V.  M.: 6

Lofz. V. Z: 4

30 - (herh.)

9:11

102:15

 

2008

 

6 jan.  (herh.)

46:6

27:7

13 -

68:10a **

135:12

20 -

68:10b **

68:16

27 -

81:15

23:2

 

 

 

3 feb.

87:3

115:6

10 -  (herh.)

141:3

89:3

17 - Lijdenstd.

24:5

84:6

24 -

Avondz: 1 *

40:4

 

 

 

2 mrt.

111:1

147:4

9 – (biddag)

111:3

Geb. des H: 5

16 -

118:12a **

38:15

23 - (Pasen)

118:12b **

40:4

30 -

116:7

145:1

 

 

 

6 april

121:1*

77:8

13 -

134:3

105:1

20 -

142:5

108:1

26 - Hemelvaart

8:1*

113:3

 

 

 

4 mei (herh.)

81:15

Geb. des H:5

11 -Pinkst. (herh.)

87:3

145:1

18 -

95:2

65:1

25 -

133:3*

122:1

 

 

 

1 juni

38:22

22:9

8 -

136:26

36:3

15 -

116:10*

68:9

22 -

21:13

86:5

29 -

105:2

99:8

 

 

 

6 juli

Avondz:2

103:11

13 -

25:2a**

Geb. des H: 9

20 -

25:2b**

147:1

Zomervak. 18 juli t/m

 

 

29 aug 2008

 

 

* Psalmen ook voor kleutergroepen  **In de kerk wordt het gehele vers gezongen

 


 

Jaaroverzicht 2007-2008

 

Wk

Data

Rapporten / contactavonden / toetsen

Overige data.

36 / 1

3-7 sept.

5 nieuwsbrief september

 

37 / 2

10-14 sept.

 

12 Sing in 19.00 u. The Shelter. 

38 / 3

17-21 sept.

18 Informatieavond gr. 1-8

1/2 19.00u        3/4 20.00u

5/6 19.00u        7/8 20.00u

17 Lampegiet

 

39 / 4

24-28 sept.

26 nieuwsbrief oktober/

 WIG 1a

Studiemiddag groep 1-2

40 / 5

1-5 okt.

 

04 dierendag/ 01 -12 Kinderboekenweek

41 / 6

8-12 okt.

AVI gr.6/7

10-12 schoolkamp!      

42 / 7

15-19 okt.

AVI gr. 5

17-19 driedaagse SHS

43

18 + 19 en 22-26 okt.                Herfstvakantie            

44 / 8

29 okt-2 nov

31 nieuwsbrief november

AVI gr.4 / Herfstsign. alle lln. gr.3

31 Hervormingsdag

 

45 / 9

5-9 nov.

WIG 2a

7 Dankdag

46 / 10

12-16 nov.

12 Uitn. Rapportavond 1 mee

16 Planning Rapportavond 1 meegeven

 

47 / 11

19-23 nov.

 

 

48 / 12

26- 30 nov.

28 nieuwsbrief december

26 & 27 rapportavond I gr.3-8

28 Rapport I mee gr.3-8

 

49 / 13

3-7 dec.

 

05 Sinterklaas: gr.1-4  + gr. 5-8

50 / 14

10-14 dec.

WIG 3a

 

51 / 15

17-21 dec.

19 nieuwsbrief januari

AVI gr. 4 zw. lln.
AVI gr. 5/6 zw. lln.

Gr. 1-2 voor kerst huisbezoeken

Kerst:              
18 gr.1-2 19.00u met ouders

19 gr. 3-4 19.00u met ouders

21 gr. 5-8: ’s morgens eigen klas.

52 / 1

24 dec.- 04 jan.                       Kerstvakantie

02 / 16

07-11 jan.

 

 

03 / 17

14-18 jan.

16 Info gr. 8 V.O. 19.00u

(CLV, CSV, Groenhorst & Ichthus)

WIG 4a LVS rekenen I

Proefcito’s gr. 2

 

04 / 18

21-25 jan.

LVS spelling I + LVS taal

1 min. test gr. 3

 

05 / 19

28 jan- 01 feb.

30 nieuwsbrief februari

LVS Begrijpend Lezen I

28 & 29 Schoolkeuze gr. 8

Inhaal cito’s groep 2

 

06 /20

04-08 feb

4 en 5 schoolkeuzegesprekken gr. 8

4 uitnodiging gespreksavond gr. 1-2

8 Planning gespreksavond meegeven.

                 

07 / 21

11-15 feb

12-14 Cito eindtoets  gr.8

 

08 /22

18-22 feb

18 en 19 gespreksavond groep 1-2

18 Schoolkrant I mee.

09

25-29 feb.                                Voorjaarsvakantie

 


 

 

09

25-29 feb.                                Voorjaarsvakantie

10 / 23

03-07 mrt.

28 Nieuwsbrief maart / WIG 1b 

Avi  gr. 5/6/7

 

11 / 24

10-14 mrt.

Uitslag Cito gr.8

AVI gr.4

12 Biddag        

12 / 25

17-do 20 mrt

AVI gr. 3 

Paasvieringen:

19 gr.5-8 Sionskerk met ouders

19 gr. 1-2 eigen klas.

20 gr. 3-4 eigen klas.

12 /

13

21 mrt

23-24 mrt

                        Goede Vrijdag & Pasen

Groep 1-4 ook 25e vrij

13 / 26

Di 25-28 mrt.

26 Nieuwsbrief april

Uitnodiging rapportavond 2 mee.

Maart – april: Schoolvoetbaltoernooi.

14 / 27

31 mrt- 4 apr.

2 Planning rapportavond 2 mee.

 

15 / 28

7-11 apr.

7 & 8 Rapportavond 2 (gr. 3-7)

WIG 2b

 

16 / 29

14-18 apr.

 

 

17 / 30

21-25 apr.

21-29 CITO Entree gr.7

 

 

18 / 31

28-30 apr.

25 nieuwsbrief mei.

29 gr. 1 & 2 Koninginnedag

30 gr. 3-8 Koninginnedag 

18 /19

20

01-12 mei

01-16 mei

                        Meivakantie incl Hemelvaart en Pinksteren.

Groep 1-4 extra vrij.

20 / 32

13-16 mei

 

 

21 / 33

19-23 mei

WIG 3b

21 Start Projectweek

 

22 / 34

26-30 mei

28 nieuwsbrief juni

 29 Kijkavond Project 18.30-20.30u

27 sportdag

 

23 / 35

2-6 juni

 

2-5 Avondvierdaagse

6 groep 1-4 vrij.

24 / 36

9-13 juni

AVI gr.3 / WIG 4b

LVS Rekenen II

 

25

16-20 juni

                        Extra vakantieweek juni

26 / 37

23-27 juni

25 nieuwsbrief juli

LVS Spelling II / LVS taal II

25 schoolreis gr 3-4

25 juffendag groep 1-2

26 schoolreis gr 5-7

27 / 38

30 juni- 4 juli

LVS Begrijpend Lezen II

 

28 / 39

7- 11 juli

8 inloop- afscheidsavond 19.00-20.00u. gr. 3-7

07 schoonmaak gr.1-2

10 schoonmaal gr. 3-4

 

29 / 40

13-vr.mo 18 juli

16 afscheidsavond gr. 8 19.30u

18 Rapport 3 (3-7) (gr 8: 16 e)

 

16/18 schoolkrant II mee.

30 - 35

Vrijdagmiddag 18 juli- vrijdag 29 aug                        Zomervakantie

 


 

VERLOFAANVRAGEN.  Leerplicht Gemeente Veenendaal.

 

Inhoud

1.         Leerplicht en verlof

2.         Extra verlof in verband met religieuze verplichtingen

3.         Op vakantie onder schooltijd

4.         Verlof in geval van ‘Andere gewichtige omstandigheden’

5.         Hoe dient u een aanvraag in?

6.         Niet eens met het besluit?

7.         Ongeoorloofd verzuim

8.         Vragen?

9.         Vakantieroosters

 

1. Leerplicht en verlof

In de Leerplichtwet staat dat uw kind de school moet bezoeken als er onderwijs wordt gegeven. Leerlingen mogen dus nooit zomaar van school wegblijven. In een aantal gevallen is echter een uitzondering op deze regel mogelijk.

Als er een bijzondere reden is waarom u vindt dat uw kind niet naar school kan, moet u zich aan de regels voor zo’n uitzondering houden. De uitzonderingen en de daarbij behorende regels staan in deze folder beschreven.

 

2. Extra verlof in verband met religieuze verplichtingen

Wanneer uw kind plichten moet vervullen die voortvloeien uit godsdienst of levensovertuiging, bestaat er recht op verlof.

Als richtlijn geldt dat hiervoor één dag per verplichting vrij wordt gegeven. Indien uw kind gebruik maakt van deze vorm van extra verlof, dient u dit minimaal twee dagen van te voren bij de directeur van de school te melden.

 

3. Op vakantie onder schooltijd

Voor vakantie onder schooltijd kan alleen een uitzondering op de hoofdregel gemaakt worden als uw kind tijdens de schoolvakanties niet op vakantie kan gaan door de specifieke aard van het beroep van (één van) de ouders. In dat geval mag de directeur eenmaal per schooljaar uw kind vrij geven, zodat er toch een gezinsvakantie kan plaatshebben. Het betreft de enige gezinsvakantie in dat schooljaar. Bij uw aanvraag moet een werkgeversverklaring worden gevoegd waaruit de specifieke aard van het beroep én de verlofperiode van de betrokken ouder blijken. Verder dient u met de volgende voorwaarden rekening te houden:

-           in verband met een eventuele bezwaarprocedure (zie punt 6) moet de aanvraag ten minste acht weken van tevoren bij de directeur worden ingediend, tenzij u kunt aangeven waarom dat niet mogelijk was;

-           de verlofperiode mag maximaal 10 schooldagen beslaan;

-           de verlofperiode mag niet in de eerste twee weken van het schooljaar vallen.

 

Helaas komt het wel eens voor dat een leerling of een gezinslid tijdens de vakantie ziek wordt, waardoor de leerling pas later op school kan terugkomen. Het is van groot belang om dan een doktersverklaring uit het vakantieland mee te nemen, waaruit de duur, de aard en de ernst van de ziekte blijken. Op die manier voorkomt u mogelijke misverstanden.

 

4. Verlof in geval van ‘Andere gewichtige omstandigheden’

Onder ‘andere gewichtige omstandigheden’ vallen situaties die buiten de wil van de ouders en/of de leerling liggen. Voor bepaalde omstandigheden kan vrij worden gevraagd. Hierbij moet gedacht worden aan:

-           een verhuizing van het gezin

-           het bijwonen van een huwelijk van bloed- of aanverwanten

-           ernstige ziekte van bloed- of aanverwanten (het aantal verlofdagen wordt bepaald in overleg met de directeur en/of de leerplichtambtenaar)

-           overlijden van bloed- of aanverwanten

-           viering van een 25-, 40- of 50-jarig ambtsjubileum en het 12½-, 25-, 40-, 50- of 60-jarig (huwelijks)jubileum van bloed- of aanverwanten

 

De volgende situaties zijn geen ‘andere gewichtige omstandigheden’:

-           familiebezoek in het buitenland

-           vakantie in een goedkope periode of in verband met een speciale aanbieding

-           vakantie onder schooltijd bij gebrek aan andere boekingsmogelijkheden

-           een uitnodiging van familie of vrienden om buiten de normale schoolvakantie op vakantie te gaan

-           eerder vertrek of latere terugkeer in verband met (verkeers)drukte

-           verlof voor een kind, omdat andere kinderen uit het gezin al of nog vrij zijn

 

Verlofaanvragen worden altijd individueel beoordeeld. Een aanvraag voor verlof wegens ‘andere gewichtige omstandigheden’ dient zo spoedig mogelijk bij de directeur te worden ingediend (bij voorkeur minimaal acht weken van tevoren).

 

5. Hoe dient u een aanvraag in?

Aanvraagformulieren voor verlof buiten de schoolvakanties zijn verkrijgbaar bij de directeur van de school. U levert de volledig ingevulde aanvraag, inclusief relevante verklaringen, in bij de directeur van de school.

 

De directeur neemt zelf een besluit over een verlofaanvraag voor een periode van maximaal 10 schooldagen. Als een aanvraag voor verlof vanwege ‘andere gewichtige omstandigheden’ meer dan 10 schooldagen beslaat, wordt de aanvraag doorgestuurd naar de leerplichtambtenaar van de woongemeente. De leerplichtambtenaar neemt vervolgens een besluit, na de mening van de directeur te hebben gehoord.

 

6. Niet eens met het besluit

Wanneer uw verzoek om extra verlof wordt afgewezen en u bent het niet eens met dat besluit, kunt u schriftelijk bezwaar maken. U dient een bezwaarschrift in bij de persoon die het besluit heeft genomen.

Het bezwaarschrift moet ondertekend zijn en tenminste de volgende gegevens bevatten:

-           naam en adres van belanghebbende

-           de dagtekening (datum)

-           een omschrijving van het besluit dat is genomen

-           argumenten die duidelijk maken waarom u niet akkoord gaat met het besluit

-           wanneer het bezwaar niet door u maar namens u wordt ingediend, moet u een volmacht ondertekenen en bij het bezwaarschrift voegen.

 

U krijgt de gelegenheid om uw bezwaar mondeling toe te lichten. Daarna krijgt u schriftelijk bericht van het besluit dat over uw bezwaarschrift is genomen.

Bent u het dan nog niet eens met het besluit dan kunt u op grond van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) binnen zes weken schriftelijk beroep aantekenen bij de Arrondissementsrechtbank, sector Bestuursrecht. Het indienen van een beroepschrift heeft geen schorsende werking. Wel kan de indiener van een beroepschrift zich wenden tot de President van de bevoegde rechtbank met het verzoek een voorlopige voorziening te treffen. Aan zo’n juridische procedure zijn kosten verbonden: voordat u een beroepschrift indient is het raadzaam juridisch advies in te winnen, bij voorbeeld bij een bureau voor Rechtshulp.

 

7. Ongeoorloofd verzuim

Verlof dat wordt opgenomen zonder toestemming van de directeur of de leerplichtambtenaar wordt gezien als ongeoorloofd schoolverzuim. De directeur is verplicht dit aan de leerplichtambtenaar te melden. De leerplichtambtenaar beslist of er proces-verbaal wordt opgemaakt.

 

8. Vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Wendt u zich dan tot de directeur van de school of tot de leerplichtambtenaar van uw woongemeente.

 

9. Vakantieroosters

Deze zijn op te vragen bij de school van uw kind of bij de leerplichtambtenaar van uw woongemeente.